Elevii constănțeni, "coadă" la shaworma și snacksuri! Chioșcurile, la doi pași de școli!

418
1
Elevii constănțeni,

Articole de la același autor

Potrivit legii, în incinta unităților de învățământ este interzisă comercializarea produselor alimentare cu un conținut ridicat de zaharuri, de grăsimi, de sare, dar și a celor neambalate și neetichetate. Dacă aruncăm, însă, o privire asupra școlilor din Constanța, aflăm că multe dintre unitățile școlare au chioșcuri cu mâncare de tip fast-food sau chipsuri chiar în curtea școlii.

Deși legea interzice comercializarea produselor alimentare de tip patiserie, fast-food sau preambalate în incinta școlilor, elevii constănțeni au "sub nas" chioșcuri de la care își pot cumpăra la orice oră shaworma, sandvișuri, chipsuri sau cola. Unele, chiar în incinta unităților școlare!

"Nevoile nutriționale ale copiilor diferă în funcție de vârstă. Un copil crește în salturi, ceea ce se reflectă prin nevoi energetice diferite.

Aportul alimentar este adecvat dacă asigură o creștere staturală și ponderală normală, evidențiată prin compararea parametrilor creșterii cu curbele standard. În cadrul piramidei alimentare, numărul de porții nutritive dintr-o anumită grupă se stabilește în funcție de necesarul de calorii ale copilului, care la rândul său depinde de vârstă, sex, dezvoltarea corporală și gradul de activitate", precizează reprezentanții Ministerului Sănătății în legea privind lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor

și școlarilor.

De aceeași părere sunt și medicii, care susțin că anumite grupe alimentare sunt nerecomandate în perioada de creștere și dezvoltare.

"Produse de tip patiserie, cartofii prăjiți, alimentele preparate prin prăjire, cele la care se adaugă maioneză, margarină sau alte sosuri, hamburgerii, brânzeturile tartinabile, mezelurile, sticksurile sărate, vestiții covrigei sărați, biscuiții cu cremă etc. sunt încadrate în lista exemplelor periculoase pentru alimentația școlarilor. Acestea sunt mâncărurile care solicită un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a căror combinație produce efecte digestive nefavorabile", a explicat dr. Mirela Stângaciu, medic de familie.

Lipsa educației alimentare are efecte pe termen lung

Marea problemă a gustărilor consu-mate de copii la școală este alimentația de tip fast-food, contestată de nutri-ționiști, dar agreată de părinții care nu mai au timp să gătească alimente sănătoase.

Cu excepția câtorva licee, majoritatea unităților de învățământ nu au cantine unde școlarii să poată consuma ali-mente proaspete și sănătoase. Copiii, mai mari sau mai mici, se hrănesc ade-sea cu mâncare care îi transformă în adulți cu grave probleme de sănătate.

"De exemplu, pentru un program șco-lar de 6 ore, se recomandă o gustare care să asigure 10% din rația energetică zilnică.

Totodată, alimentația copilului școlar trebuie să respecte cu precădere următoarele reguli: să asigure un necesar de calorii și micronutrienți conform vârstei și ritmului de creștere, să asigure un aport corespunzător de proteine pe zi, prin consumul de carne, ouă, produse lactate, dar și din surse vegetale, incluzând fasolea, lintea.

Trebuie să asigure un aport de fier de 8-15 mg pe zi, prin consumul de carne de vacă, pasăre și porc, legumele - inclusiv vegetale cu frunze verzi.

Gustarea să fie formată din fructe, lapte și produse lactate cu un conținut scăzut de grăsime. În ceea ce privește cantitatea de lichide consumată, aceas-ta trebuie să asigure o hidratare cores-punzătoare vârstei", a completat medi-cul. 

Comentează știrea

GOGU
15 ianuarie 2016
SHAWORMA

ALOOOO!!!!! DNA,ANAF,DSV,OPC ETC...IN TOATE SCOLILE SI LICEELE , INCLUSIV LA MIRCEA FUNCTIONEAZA IN INCINTA ,ASTFEL DE BOMBE CALORICE ADICA SHOWORMERII CU PRETURI TRIPLE SI LIPSA BONURI FISCALE...

Articole pe aceeași temă

Marţi, 08 Decembrie 2015
Stire din Sănătate : De ce ar trebui să iubim lintea
Pagina a fost generata in 0.4061 secunde