Elevii din Constanța au ajuns la limită. Se cere demisia inspectorului șef Gabriela Bucovală

2306
Elevii din Constanța au ajuns la limită. Se cere demisia inspectorului șef Gabriela Bucovală - gabrielabucovalaisj3-1549046043.jpg

Articole de la același autor

Elevii constănțeni sunt tot mai supărați pe șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Gabriela Bucovală. Mai mult decât atât, ei au ajuns chiar în punctul în care ei îi cer demisia.


Se pare că scandalul pe tema decontării transportului județean al elevilor constănțeni este departe de a se termina. După ce au cerut demisia președintelui Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, pe care îl acuză de încălcarea legii, Asociația Elevilor din Constanța (AEC) sare, acum, la gâtul inspectorului școlar general Gabriela Bucovală, despre care spun că "nu are capacitatea de a înțelege un text scris", lucru considerat "de o gravitate uriașă".


Zilele trecute, membrii Asociației Elevilor din Constanța (AEC) au organizat o acțiune de protest, iar după aceea au fost prezenți la ședința Consiliului Județean Constanța pentru a discuta problema asigurării subvențiilor aferente reducerilor elevilor la transportul județean. 


Cu această ocazie, președintele AEC, Andrei Mihai Tănase a declarat că nu face parte din sfera de interes a elevilor să efectueze calcule și să dezbată metode de aplicare ale legii, acestea fiind responsabilitățile funcționarilor publici ai autorității județene.

Tinerii susțin că aprobarea tarifelor este o etapă deosebit de importantă, întrucât subvențiile se stabilesc prin raportare la tarifele aprobate de către consiliul județean. 


"Absența unui contract de delegare a gestiunii serviciului public de transport călători în trafic județean nu împiedică autoritatea locală din a acorda subvenții, contractul nereprezentând o condiție pentru acest lucru. În momentul de față, serviciul de transport se efectuează în baza regulamentului județean de transport, pe care operatorii de transport sunt obligați să îl respecte și implicit să acorde reduceri elevilor. Ori, acest lucru nu este posibil în absența acordării unei compensații din partea Consiliului Județean Constanța", au subliniat elevii.

Elevii trag un semnal de alarmă

De partea cealaltă, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a precizat faptul că Asociația Elevilor de Constanța este un ONG, neavând calitatea de reprezentant al elevilor.

Referitor la datele prezentate de inspectorul școlar general Bucovală, ei spun că discuțiile purtate în cursul acestei săptămâni fac referire la altă reglementare a legii, care prevede reducerile acordate pentru elevi la transportul județean.

"Tragem un semnal de alarmă asupra confundării celor două reglementări, prima referindu-se la decontarea transportului elevilor din localitatea de domiciliu în localitatea în care aceștia studiază, ceea ce presupune că elevul își achiziționează abonamentul la prețul integral, urmând ca suma să fie decontată prin intermediul școlilor, din bugetul consiliilor locale și al MEN. Solicitările AEC au venit în sensul respectării art. 84, alin. (1), reglementare ce instituie dreptul elevilor de a beneficia de tarif redus la abonamentele de transport județean, ceea ce presupune că autoritatea publică cu atribuții pe serviciul respectiv de transport are obligația corelativă de a acorda compensații operatorilor de transport ce acordă reducerile, pentru acoperirea diferenței de preț", au adăugat ei.

Acesta este și motivul pentru care adolescenții consideră de o gravitate uriașă lipsa capacității de a înțelege un text scris al doamnei inspector, dovadă fiind că poziția prezentată de aceasta se află în paralel cu fondul discuțiilor.

Transportul nu poate fi decontat pentru 690 elevi

"Pe cale de consecință, solicităm Ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, să dispună demiterea doamnei Bucovală din funcția de inspector școlar general al județului Constanța. Totodată, solicităm președintelui Consiliului Județean Constanța să sisteze de îndată tentativele de amânare a respectării legii și să convoace o ședință extraordinară a consiliului pentru aprobarea unui proiect de hotărâre pentru acordarea reducerilor elevilor și studenților", au completat tinerii.

La rândul său, Gabriela Bucovală a declarat pentru "Cuget Liber" că  la acest moment ISJ le decontează naveta, integral, tuturor elevilor de liceu care se încadrează în prevederile legale. 


"Noi avem o centralizare pentru cei 2.324 elevi navetiști, din care 1.344 sunt beneficiari ai decontului integral al navetei din fondurile Ministerului Educației Naționale. Conform legii, elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, li se decontează un abonament, în limita a 50 de kilometri sau opt călătorii dus-întors pe semestru, dacă stau la internat sau în gazdă. Noi decontăm cu bani de la bugetul ministerului pentru 1.244 copii, alți 390 sunt ajutați de consiliile locale și, într-adevăr, există alți 690 copii cărora nu le putem deconta naveta, pentru că nu se încadrează în prevederile legale. Spre exemplu, un copil poate locui în Constanța, dar studiază la un liceu la Murfatlar, în condițiile în care el poate fi școlarizat în localitatea de domiciliu. Cert este că ei nu ne-au solicitat nouă până acum, absolut nimic", a declarat șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.9511 secunde