Este sau nu apa Mării Negre din Bulgaria contaminată cu hepatita A?

239
Este sau nu apa Mării Negre  din Bulgaria contaminată cu hepatita A? - estesaunuapa-1404660014.jpg

Articole de la același autor

Asociația Națională a Agențiilor din Turism solicită o reacție fermă a autorităților române privind calitatea apei de pe litoralul bulgăresc. Potrivit reprezentanților ANAT, este nevoie de confirmarea unei stări de fapt oficiale, spre a putea informa și acționa corect și legal față de turiștii români care au rezervat și achitat vacanțe pe litoralul bulgăresc al Mării Negre.

Informațiile oficiale venite din Bulgaria în urma monitorizării calității apelor pentru îmbăiere în zonele Dobrici, Varna și Burgas arată că valorile indicatorilor microbiologici cercetați sunt în conformitate cu cele legale, nereprezentând un risc de sănătate pentru populație și pentru turiștii care aleg să-și petreacă concediile în țara vecină.

O singură zonă, Plaja Ofițereas-că din orașul Varna, a înregistrat depășirea normelor admisibile, autoritățile bulgare impunând interdicția temporară de îmbăiere în acest loc. Agențiilor de turism din România le-au fost deja trimise adrese oficiale cu această înștiin-țare de către Inspectoratele de Sănătate din zonele cercetate, tocmai pentru a-și anunța turiștii.

Mai mult, în data de 5 iulie, Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei și Energiei din Bulgaria au trimis un comunicat de presă cu privire la starea apelor din 23 de stațiuni turistice de pe litoral, printre care Varna, Nisipurile Aurii, Constantin și Elena, Sunny Day și Riviera.

"Anunțăm că informațiile apărute în presă și ipotezele privind riscul de îmbolnăvire lansate de anumite persoane nu au la bază niciun stu-diu de caz ale cărui rezultate să provină de la instituții oficiale. Așa cum am anunțat, potrivit rezultatelor monitorizării, nu există nicio contaminare care să pună în pe-ricol turiștii pe coasta bulgărească a Mării Negre", se arată în comuni-catul oficial al celor două instituții din Bulgaria.

În ceea ce privește declarațiile venite de la persoane fără funcții oficiale cu referire la infestarea cu hepatita A, autoritățile bulgare nu au confirmat acest lucru. Mai mult, potrivit informațiilor oficiale, rezultatele monitorizării efectuate arată că o asemenea manifestare nu este prezentă în zonele de îmbăiere ale litoralului bulgăresc în care nu există interdicție de scăldat.

"Nu există nicio recomandare din partea Ministerului Sănătății din Bulgaria în vederea imunizării turiștilor împotriva hepatitei de tip A, autoritatea în domeniu respingând categoric o asemenea necesitate. Este foarte important ca, în cazul în care autoritățile române au informații oficiale care arată ca fiind necesară în continuare o astfel de imunizare, precum și alte măsuri serioase de protecție, să revină ferm cu o astfel de indicație și după comunicările sosite din partea bulgară", spune Lucia Nora Morariu, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT). 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 05 Iulie 2014
Stire din Social : Educație pentru Marea Neagră
Pagina a fost generata in 0.5325 secunde