Eticheta eco și certificatele "verzi", neinteresante pentru turismul românesc de la malul mării

343
Eticheta eco și certificatele

Articole de la același autor

Turismul verde este, la noi în țară, o noțiune aproape necunoscută. Turiștii fac risipă în vacanțe, în unitățile unde

se cazează, lasă apa la robinet deschisă un sfert de oră până să intre la duș, țin toate luminile aprinse și aerul condiționat pornit chiar dacă nu este necesar. Aceasta este mentalitatea românească. De cealaltă parte, operatorii nu sunt încă pregătiți să investească în echipamente care să protejeze mediul și să-i ajute să economisească energie.  Acest lucru și-au propus să-i învețe reprezentanții organizației non-guvernamentale "Mare Nostrum" din România, împreună cu Camera de Comerț și Industrie Dobrich din Bulgaria și organizația "Eureka", tot din Bulgaria, pe operatorii din turism de pe litoralul românesc și cel bulgăresc. Inițiativa s-a concretizat într-un proiect cu finanțare euro-peană, despre "Creșterea conștientizării clusterului de turism transfrontalier asupra managementului și protecției mediului". Hotelierii și ope-ratorii plajelor și ai unităților de alimentație publică au avut astfel ocazia să afle despre cum pot folosi în mod sus-tenabil resursele naturale ale regiunii transfrontaliere Con-stanța - Dobrich și au învățat metode și sisteme de ma-nagement și protecția mediu-lui pentru certificarea EMAS și etichetarea ecologică. Practic, de-a lungul celor 18 luni de proiect, au fost organizate campanii și întâlniri cu agenții economici din cele două țări, au fost distribuite mii de broșuri, pliante și cd-uri. Au fost elaborate ghiduri de bune practici, atât în limbile română și bulgară, și a fost lansat "Portalul Web Verde". Acesta este accesibil în limbile română, bulgară și engleză și conține informații concrete, de la experți, despre condițiile și modul de obținere a certificărilor cu eticheta ecologică și EMAS.

Operatorii nu se înghesuie

să se eticheteze eco

Din păcate, entuziasmul inițiatorilor proiectului a fost umbrit de lipsa de interes a operatorilor economici de pe litoralul românesc. Aceștia nu s-au înghesuit să participe la activitățile organizate, deși aveau ocazia să discute și să fie consiliați direct de experți și să afle informații menite să-i ajute să aibă turiști mai mulți și un profit mai mare.

De altfel, potrivit Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, în țara noastră figurează, în prezent, doar trei unități de cazare cu etichetă ecologică. Este vorba despre Hotelul Saturn din stațiunea Saturn, Hotelul Crowne Plaza București și vila Piatra Șoimului din Sinaia. Pentru a primi eticheta ecologică, o unitate de cazare trebuie să respecte criterii obligatorii care se referă la economisirea apei și energiei, reducerea deșeurilor și protecția mediului. "Certificările acestea îi ajută pe operatorii economici din turism să utilizeze durabil resursele naturale și să facă economie la utilități, de exemplu, să monteze senzori la sistemele de iluminat. Mai mult decât atât, îi ajută să atragă turiști pentru că ele reprezintă o certificare a faptului că ceea ce au plătit este în concordanță cu realitatea de la fața locului și nu doar niște poze sau cuvinte frumoase pe un site", a explicat directorul executiv al "Mare Nostrum", Mihaela Cândea.

Andreea PERHAIȚĂ

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6404 secunde