Etnobotanicele - Un pariu greșit! Povești disperate ale părinților consumatorilor de droguri

1953
7

Articole de la același autor

"Prima dată când am început să realizez că este ceva în neregulă cu băiatul meu a fost când a avut un acces de furie pentru că nu îi dădea voie tatăl lui să iasă la 12 noaptea din casă. A spart tot din camera lui și a rupt ușa. Apoi, a început să lipsească mai mult seara, vineri de vineri, sâmbătă de sâmbătă. La una din ședințele de la liceu am aflat că începuse să chiulească și avea note mult mai slabe decât până atunci. Am stat de vorbă cu el, dar mi-a spus că a avut o perioadă mai dificilă, dar acum e bine. Însă au mai urmat și alte episoade de furie necontrolată. Mi-am dat seama că este ceva în neregulă. Nu recunoaște nici acum, deși i-am găsit pliculețe goale în cameră. Am refuzat să îi mai dăm bani, dar și-a vândut calculatorul, apoi o geacă, telefonul. Suntem alături de el, dar el încă neagă totul", povestește Ileana, mama unui elev de clasa a X-a, consumator de etnobotanice.
Povestea lui este asemănătoare cu cea a câtorva zeci de tineri din Constanța, iar numărul crește alarmant în fiecare an. 


Potrivit datelor strânse de Centrul Regional pentru Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CRPECA) Constanța, în anul 2017, mai bine de 8% din elevii de liceu consumaseră experimental droguri. 


"Cei mai mulți afirmă că au folosit canabis, dar pe locul al doilea se află aceste substanțe noi, cunoscute sub numele de «etnobotanice», o denumire menită să inducă în eroare tinerii, cum că ar fi naturale, că sunt bune pentru consum. Cei mai mulți consumatori sunt elevi în clasa a XI-a și a XII-a, dar consumul tinde să crească începând cu clasa a IX-a", explică comisar șef Marius Cristian Oprișan, șeful CRPECA Constanța.


Substanțe din ce în ce mai puternice


Și mai grav este că aceste așa-zise "produse naturale" devin din ce în ce mai periculoase, deoarece conțin substanțe toxice pentru organism. "În ultima perioadă, aceste substanțe nu mai conțin nimic din ce ar avea legătură cu denumirea de etnobotanice. Dealerii, în goana lor pentru profit, le combină cu alte substanțe chimice, toxice, și se formează un cocktail care, de regulă, îl conduce pe tânăr la secția de urgență încă de la primele dăți când consumă. Se schimbă compoziția chimică permanent. Dacă până acum ceva vreme apucau să consume o țigară, o țigară și jumătate până să aibă ceva efecte, acum din două, trei fumuri li se face rău și cad jos. Sunt extrem de puternice", mai spune comisarul șef.


Tendințe sinucigașe și agresivitate


Iar efectele asupra organismului se resimt atât fizic, cât și psihic. Consumatorul are un puls crescut, transpirații puternice, pupile modificate și mișcări involuntare ale ochilor. I se încleștează maxilarul, are insomnie, este agitat, nu mănâncă, prezintă greață și vărsături. Din punct de vedere psihic, efectele sunt chiar mai periculoase. Dincolo de euforie și stimulare puternică, tinerii consumatori ajung să perceapă distorsionat culorile, au halucinații, atacuri de panică, anxietate, momente de paranoia și tendințe sinucigașe.


"Efectele etnobotanicelor pot pleca de la un simplu deranj vizual, până la adevărate tragedii. Putem să vedem pe stradă tineri într-o stare de transă, cu un comportament pe care o societate civilă să îl accepte. Sau, pe fondul consumului de astfel de substanțe, tulburări comportamentale, cu scandaluri pe stradă ori în familie. După care, ajungem în sfera penalului, cu referire în special la infracțiunile la regulile rutiere. Condusul sub influența etnobotanicelor este mult mai periculos decât condusul sub influența băuturilor alcoolice. Iar apoi ajungem și la scandaluri care generează în forme de violență, vătămări corporale, chiar și lovituri cauzatoare de moarte și ucideri, ca în cazul crimei de la Brașov. Tinerii trebuie să conștientizeze aceste pericole", explică comisarul șef Ciprian Sobaru, inspector adjunct al IPJ Constanța.


Cursuri în licee


Tocmai de aceea, CRPECA a inițiat un amplu proiect de informare în rândul liceenilor asupra riscurilor la care se supun dacă ajung să consume etnobotanice. Reprezentanții Antidrog vor lua la rând în săptămânile următoare liceele din Constanța și le vor prezenta elevilor cazuri concrete de consumatori și efectele nocive ale etnobotanicelor. "Ne dorim să creștem nivelul de informare, de educare și de conștientizare a elevilor de liceu în vederea neînceperii sau întârzierii debutului consumului de etnobotanice. Estimăm participarea a aproximativ 500 de elevi din zece unități de învățământ din municipiu. Este vorba despre un modul de două ore de activități interactive privitoare la consumul de substanțe interzise, precum și pe linie de violență", completează comisarul șef Marius - Cristian Oprișan.


Sunt vizați elevii din Liceul Tehnologic "I.N. Roman", Liceul Teoretic "Lucian Blaga", Liceul Teoretic "Traian", Colegiul Comercial "Carol I", Colegiul tehnic Energetic, Liceul Teoretic "Decebal", Liceul Teoretic "George Emil Palade", Colegiul Tehnic "Tomis", Liceul Tehnologic "Dimitrie Leonida", Liceul Tehnologic "Virgil Madgearu".


În prezent, la CRPECA Constanța sunt înregistrați 37 de tineri care beneficiază de asistență în tratamentul dependenței de droguri. În realitate, numărul celor care consumă frecvent este mult mai mare.


Comentează știrea

Marius
31 martie 2018
Botanica

Mergeti,ba si la tara

Liviu Chilian
31 martie 2018
Kustendge, un "oras"(citeste pestilenta orientala, tziganizată, zsidanizata, machidonizata) mort

Kustendge este cel mai narcomaniac "oras" din Rromarlania. Intrece Tampitopole. La intrebarea de ce, răspunsul e simplu. Doua cauze. Prima - pestilenta orientală de la malul marii are administratie narcomaniaca creata de Tziganul psihopat Radoslav Mazăre; individ LABIL psihic ce a folosit cocaină, marijuana si alcool pt a..."supravietui"(Ha!). Cand a devenit NEFUNCTIONAL din cauza narco-alcoolismului, MAFIA ce l'a tinut la phutere, l'a fortat sa...abdice. Mazăre si'a influentat locotenentii ce au devenit, si ei, narcomaniaci(vezi smintitul Gabi Stan, "arhitecta" ce e fugita din bantustan, si dementa Merla, cea cu aprobările pt distrugerea spatiului verde). A doua cauza e litoralul in frunte cu Vama Veche, pestilenta ce a DETERMINAT CAPITAL răspândirea narco-alcoolismului in judet, in rândul copiilor/adolescentilor. --- Găsiți pe CIA/FSB Ziare.com. Un articol despre Koloszvar, un...oras viu. Viu pt ca viata comunitară e influențată de catre Universitate, inteligenta, participare. Kustendge e INFLUENTATA de zsidanism, tziganism si machidonism, adica HOȚIE, HOȚIE, HOȚIE! SI MIZERIE SUBUMANA!! Cel mai suprarealist fenomen din Kustendge fiind..."universitățile si institutul de marina", pestilente machidonesti in care "diplomele" se obtin pe BANI, nu studiu(vezi cazurile penale cu "profesori" din cele trei IUDInstitutii ajunsi in pușcărie sau acuzati de luare de mita de la "studenti". --- Mai la...vale de articolul despre Cluj, veti găsi unul despre DEMOLAREA unui bloc ridikkt ilegal pe o strada din Tampitopole. Cetatenii, publicul, au reusit. Iata ca se poate...

ARABU
1 aprilie 2018
Tampenii

Lasa-te de scris ca scrii numai aberatii , cred ca suferi de schizofrenie , du-te si sinucide-te.

Răspuns la: Kustendge, un "oras"(citeste pestilenta orientala, tziganizată, zsidanizata, machidonizata) mort
Adăugat de : Liviu Chilian, 31 martie 2018
Kustendge este cel mai narcomaniac "oras" din Rromarlania. Intrece Tampitopole. La intrebarea de ce, răspunsul e simplu. Doua cauze. Prima -...
Liviu Chilian
1 aprilie 2018
AraBou', viktima a sataninei amerikknaroide

Motto: "Rromarlanu' e Rromarlan si'n Ziua de Pasti"(proverb romanesc). Satanina amerikknaroida e ultimul drog la moda in kkmunitatea internaționala a narcomaniacilor. E un cocteil din cele mai letale droguri: fudulie rromarlaneasca, arogantă zsidaneasca, sadism Amerikknar, ultracleptomanie țigănească, perfidie orientală, trădare rusiskkriota etc. Evident, AraBou' e...răvășit, înnebunit, 'dementizat' din cauza abuzului de Satanina amerikknaroida. Clasifikkndu'l, folosind grila pt detectarea dezumanizarii-satanizarii gnomului contemporan, am ajuns la concluzia ca eu un Machidonebun ce...lucreaza in primarabia lu' Fagadamblagiu. AraBou' nu e Zsidan. E Greco-Tzigan. Infatuat. Fudul pretențios; fuduluie provokata de abuzul narcoticului antiuman produs de catre Amerikknari. Cand si copiii ajung sa se drogheze, dupa model amerikknar, nu mai e nimic de facut cu acea antisocietate! Doar...guitzaturi si "programe". Purkoaie de bani ajunsi in buzunarele parazitilor ce lupta si da, si da si lupta impotriva...vântului, furtunii, uraganului (narcomaniei)

Cititor
1 aprilie 2018
Liviu Chilian

@Liviu chilian: Comentarii mai idioate ca ale tale nu am mai vazut pana acum. Dacă le-ai scrie normal le-ar mai citi lumea, dar asa trec peste numai cand vad titlul. Insisti la multe sa le scrii si eu insist sa nu le citesc. Sunt mizerabile.

psihipupu
1 aprilie 2018
Liviu Chilian

Iar ai uitat sa_ti iei pastilutele :)tu sa scrii in continuare ca sa-ti consumi energia ca -ti face bine si oricum nu mai citeste nimeni ce scrii PUNCT

Liviu Chilian
1 aprilie 2018
Kustendilii nerozi!

Ba, lighioane strecheate! Comentariile nu sunt pt voi. Sunt pt orataniile politicastre si merdialqaedane ce va distrug, distrug, distrug cu încetul. E greu de crezut, dar dementii din Tampitopole citesc CL. Ii zgîrie pe "creier", ca si pe voi. Nu vor...defăimare! Nu vor opoziție. Nu vor critica. Smintitii bizdicului! Ei nu stiu ca...numai de bine se spune numai despre morti!? --- Narcomania la Rromarlani a fost adusa de catre Amerikknari. Acesta e adevarul. Ca sa fie eradicată, trebuie ACTIONAT impotriva cauzei. Adica, DISTRUSA Amerikk, de unde vine Moartea Alba! --- Un om om normal acționează impotriva CAUZEI narcomaniei in tara lui. Presedintele Filipinelor. A ordonat lichidarea narcotraficantilor. Si in Amerikk, Clovnul Sadic, Fuhrerul Drumpf, CERE pedeapsa cu moartea pt narcotraficantul El Chapo. Dar, orice om normal ar spune - pai, nu Chapo trebuie lichidat. Ci amerikknarul ADAPTAT GENETIC la narcotice - nu mai poate vegeta fara ele. --- O cheamă Luizda Tănase. Stiti cine e. Dar nu stiti de ce e'n Israhatzel. E pt reabilitare. Denarcotizare. In Israhatzel sunt cele mai ieftine clinici de denarcotizare din zoomenire. Pt ca f multi Zsidani se drogheaza. "Autoritatile" nu mai stiu ce...programe sa adopte. --- Mai sunt cativa Romani si in Kustendge. Daca doar unul dintre ei citeste, pt mine e de'ajuns. --- Doi tineri crestini au avut ideea Facebook. Le'a fost FURATA de un Zsidan Satanic. De ce? Se vede acum. Zsidanii Satanici vor sa CONTROLEZE tot ce misca pe Terra. Sa nu mai fie LIBERTATE. Omul sa gândească si sa spuna NUMAI ce vor Zsidanii. Pe merdia din Tampitopole, Omul Roman nu mai poate comenta. Au transferat forumurile in...gura hidoasă a Zsidanilor, adica, pt a comenta trebuie sa ai...kknt Facebuca. Iar Facebuca-ul te CENZUREAZA!! Lighioane blestemate! Nici Cominternul nu a fost atat de satanic precum KkpIUDInternul. Comintern=Comunismul International. KkpIUDIintern=KkpIUDALismul International(pt...nataraii ce, sigur, nu stiu)

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6718 secunde