Exchange închis de Protecția Consumatorilor după ce a țepuit un cetățean german

1245
Exchange închis de Protecția Consumatorilor după ce a țepuit un cetățean german - 90615830ceb48019aa001fe45233f1bb.jpg
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Constanța a amendat
cu 10.000 de lei un birou de schim valutar situat pe strada Ștefan cel Mare, după ce un cetățean german a fost înșelat în momentul efectuării unei tranzacții valutare. Mai mult, reprezentanții Protecției Consumatorilor vor să dispună închiderea schimbului valutar.

Conducerea Protecției Consumatorilor Constanța programase, pentru vineri dimineață, o acțiune de control la casele de schimb valutar, pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale privind afișajul tarifelor practicate. Iar pentru că numeroase plângeri legate de afișaj și înșelăciunile cărora le cad victime constănțenii vizau exchange-urile din centrul Constanței, într-acolo s-au îndreptat și comisarii Protecției Consumatorilor.
Parcă pentru a certifica faptul că nu trece nicio zi în care să nu fie un păgubit, comisarii au găsit, în fața casei de schimb valutar aparținând SC Euro Finance SRL, de pe strada Ștefan cel Mare, un cuplu care acuza că a fost înșelat. "Soțul meu este cetățean german și nu cunoaște limba română. A venit la acest exchange pentru a schimba 100 de euro, iar pe panoul din interior este trecut un curs de 4,2 lei. Lui i-au dat însă 304 lei, l-au înșelat cu 27 de euro. Sunt stabilită de 40 de ani în Germania și credeam că deja nu-mi mai este rușine să spun că sunt româncă. M-am înșelat", a mărturisit, printre lacrimi, Letiția Ticnken, o pensionară de 70 de ani. Neștiind cum să reacționeze, bătrânii au rămas în fața exchange-ului, unde au fost găsiți de Protecția Consumatorilor, pentru a-i sfătui pe clienți să nu apeleze la serviciile unității respective.

Înșelăciune legalizată
Cazul de înșelăciune căruia i-au căzut victime cei doi vârstnici este clasic: dacă în interior este afișat un curs avantajos dar incomplet, pe un panou amplasat în exteriorul unității, ba chiar puțin lăturalnic, pentru a nu fi băgat de seamă, este trecut un alt curs, conform căruia (în acest caz) 1 euro = 3,04 lei. "Din punctul meu de vedere este o înșelăciune legalizată", a afirmat Bogdan Dima, directorul coordona-tor al CRPC. Dacă, în alte cazuri, de acest gen, nu poate fi luată nicio măsură, tocmai pentru că legea nu interzice existența a două afișe, de data aceasta angajații exchange-ului nu au mai avut noroc. "Clientul este cetățean german, iar pe factură ar fi trebuit să apară condițiile tranzacției în limba engleză, ceea nu s-a întâmplat. Drept pentru care am amendat firma cu 10.000 de lei", a precizat reprezentantul CRPC. De asemenea, angajații exchange-ului au înapoiat suta de euro păgubiților.
Comisarii Protecției Consumatorilor au verificat, de asemenea, dacă afișajele respectau normele legale - caracterele trebuie să aibă o mărime de opt centimetri. "Conducerea firmei a fost invitată, luni, 28 septembrie, la sediul comisariatului, pentru aplicarea amenzii și luarea celorlalte măsuri care se impun", ne-a spus Rodica Mocanu, cu precizarea că, foarte probabil, se va dispune închiderea temporară a casei de schimb valutar.
Pentru a evita situațiile similare, consumatorii trebuie să se uite cu atenție la panourile unde sunt afișate tarifele, dar și la buletinul de schimb valutar, înainte de a-l semna.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2933 secunde