Fost comandant de navă: "După 36 ani de cotizare, 23 ani efectiv pe mare - pensie 1.000 de lei fix!!!"

10508
5
Fost comandant de navă:
Articolele "Am fost aruncați în cea mai mare mizerie socială, nu avem bani nici de medicamente!" și "Impozit pe veniturile marinarilor? Prin furtună treci cu tot echipajul, nu doar cu brevetații!", publicate în edițiile online de săptămâna trecută a ziarului "Cuget Liber", pornite de la declarațiile fostului comandant de cursă lungă Stelian Ursu, care deplânge situația dramatică prin care trec mulți foști marinari cu funcții de comandă din Marina Comercială, au generat o multitudine de comentarii. 

În ediția de astăzi, prezentăm trei puncte de vedere diferite: al unui fost comandant de navă, care are pensie de fix 1.000 de lei, al unui navigator care susține că fiecare marinar trebuie să aibă grijă de pensia lui, dar și al unui marinar care crede că cea mai bună soluție este să se pună batista pe țambal, subiectul fiind mult prea sensibil. 




Redăm, în rândurile următoare, comentariile cititorilor noștri. 




Dumitru Mazilu: "După 36 ani de cotizare, 23 ani efectiv pe mare, comandant - pensie o mie de lei fix!!! Am adus mulți bani țării și cred că meritam mai mult... Pentru cunoscători, am fost comandantul navei Moldovița, cu 78 de blak out-uri și șeful mecanic a făcut infarct, a avut noroc și a fost salvat..."


O pensie jenant de mică, mai ales dacă ținem cont de funcția deținută mai bine de două decenii.
"Mai mult are un plutonier care număra izmene în magazia unității", este de părere Ion Blejan.




Ilie Neacșu: "În principiu, dacă se contribuie, trebuie înregistrat undeva... Apoi, trebuie asigurate condiții de spitalizare (în cazuri de sinistru) la nivelul acestor contribuții... În același timp, salariile sunt deja impozitate pe la greci și alte nații europene... Cred că fiecare navigator trebuie să aibă grijă fiecare de pensia lui, prin sistemele private". 




Marinar Roman: "Ar fi de folos să nu se mai comenteze în public despre navigatori, venituri și altele asemenea. Fiecare să facă ce știe, sistemul este ăsta care este și nu aici se poate schimba ceva, dar idei de a îi căpăci pe toți se pot lua din aceste comentarii. Opinia publică nu ne este favorabilă în acest context și de aceea reținerea în a mai comenta despre unii sau despre alții ar fi foarte folositoare. Nu în public se rezolvă ceva, asta dacă se pot rezolva vreodată aceste probleme". 




XXX 




"Sistemul pensiilor publice bazate pe punctaj ne-a aruncat în cea mai mare mizerie socială, fără posibilități de supraviețuire, nici chiar medicamentele necesare nu le putem procura!". 




Aceasta este declarația terifiantă a comandantul de cursă lungă Stelian Ursu, făcută în timpul întrunii de la București, la care au participat o delegație a Ligii Navale Române, alcătuită din comandanții de nave maritime Stelian Ursu, Mircea Bulgăr și Cherim Nejmedin, reprezentanți ai Ministerului Muncii și Justiției Sociale și deputatul George Vișan. 




Subiectul discuțiilor a fost revizuirea legislației pensiilor în domeniul naval, precum și promovarea unei inițiative legislative în vederea reparării unei inechități produse personalului navigant maritim care a efectuat serviciul numai pe navele comerciale aflate sub pavilion românesc



Comentează știrea

Magellan
18 decembrie 2017
Patetic

Hahaha, ii spune chiar colegul lui sa taca, pana nu devine ridicol. Banuiesc ca doar nesimtirea il face sa declare asa ceva, ca nu cred ca un individ cu IQ-ul sub 70, ar putea fi comandant de nava... sau ma insel?

Orban
18 decembrie 2017
La muncă nu la întins mâna

Dle comandant aveți pensie de 1000 ron pentru-că nu ati plătit cotizațiile către stat la cei 10.000 de euro lunar s-au mai bine chiar, ați plătit taxe pentru salariul minim pe economie din românia adică pielea pulii , iar dv ați băgat 10.000 euro lunar in buzunar curat fără taxe platite către statul român așa că gura mică, oricum bani aveți cu nemiluita așa că nu vă mai plangeti că îl supărați pe cel de sus.

eugen
18 decembrie 2017
hamburg

domnule cdt Dumitru Mazilu dar de HAMBURG va mai aducetii aminte si de polonia si de filtrul de ulei de la MP .............$

M.
18 decembrie 2017
..

Toata "ancheta" asta si oamenii astia intervievati au cumva scopul de batatori putin calea spre impozitarea salariilor marinarilor ca sa nu para totusi asa din senin ?!?

Permiteti
18 decembrie 2017
Sa raportez

Tovarasu Stelica, banii i-au papat Basescu si directorii Navrom, Romline etc plus Panaitii plus Avas si ceilalti. N-ai vazut ce a zis Base? Ca la Revolutie avea 600.000 usd. Dumneata de ce nu aveai? El a tinut-o si pe madam chelnerita acasa dupa fatare. Probabil ca sotia dumitale a muncit. Deci unde ai ascuns juma de milion ca Base?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5567 secunde