Video FOTOGALERIE. NU AVEM VOIE SĂ UITĂM! 27 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990

366
FOTOGALERIE. NU AVEM VOIE SĂ UITĂM! 27 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990 - mineriadadin19911425898184-1497254321.jpg

Articole recomandate

Se împlinesc 27 de ani de la intervenția violentă a forțelor de ordine și a minerilor asupra manifestanților din Piața Univesității, în 13-15 iunie 1990. Atunci, centrul Bucureștiului a devenit scena pe care s-au desfășurat confruntări sângeroase.


foto: stirileProtv.ro




sursa foto: Minerada.org


sursa foto: Minerada.org


Șase morți, peste 1.000 de răniți, sute de persoane arestate și o intervenție în forță a minerilor împotriva protestatarilor din Piața Universității, acesta a fost bilanțul mineriadei desfășurate în perioada 13-15 iunie 1990 în București.






 Anul acesta se împlinesc 27 de ani de la mineriada din iunie 1990, considerată cea mai brutală și mai violentă dintre toate cele șase mineriade care au avut loc în România după 1989. 


sursa foto: MEDIAFAX




Deși, potrivit datelor oficiale, șase persoane și-au pierdut viața în urma violențelor, patru dintre ele fiind împușcate, asociațiile victimelor mineriadelor susțin că numărul lor s-ar ridica la peste 100 de persoane. După 27 de ani, bilanțul real al evenimentelor din vară lui 1990 rămâne neclar. 








sursa foto:  cultural.bzi.ro


Pentru a marca 27 de ani de la mineriada din 1990, între 13 si 15 iunie vor fi organizate cateva evenimente susținute de cei care au creat grupul "Insistăm", pe Facebook, după protestele din Piața Victoriei. "Eroii revin în Piața Universității pentru continuarea luptei împotriva tovarășului Ion Iliescu și a haitei sale de corupți, vă așteptăm pentru o adunare cu scop artistic", se arată pe pagina de Facebook a evenimentului "13-15 IUNIE 2017 EROII NU MOR NICIODATA" 


sursa foto: evz.ro


"În fiecare zi, activitatea va fi deschisă cu o rugăciune în memoria fraților noștri pierduți", se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.






Mineriada din iunie 1990 a fost cea de a treia acțiune de acest gen întreprinsă în România postdecembristă. A avut loc în perioada 13-15 iunie 1990 în București, când forțele de ordine, susținute de mineri, au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității și a populației civile. A fost considerată cea mai sângeroasă, cea mai brutală ca stil și anvergură dintre toate acțiunile minerilor.



Rădăcinile acestor mineriade se găsesc în evenimente mai vechi ale istoriei românilor. De altfel, limba română este singura din lume în care a fost creat acest cuvânt, care mai apoi a fost tradus în toate limbile planetei. Se pare că după revolta minerilor din 1977, Valea Jiului a fost permanent supravegheată și păzită de Securitate, inclusiv prin înlocuirea adevăraților mineri cu securiști. Ceaușescu însuși avea un plan prin care trupele de Apărarea Patriei să contribuie la înăbușirea Revoluției și le dotase cu bâte și alte obiecte contondente, dar muncitorii din Timișoara, Brașov nu au putut fi convinși să ia parte la un asemenea carnagiu, ci dimpotrivă au manifestat pentru libertate. O lovitură asemănătoare fusese administrată partidelor politice din Opoziție cu prilejul grevei regale în 1947, când sute de studenți membri ai organizațiilor de tineret ale PNȚCD și PNL au fost bătuți în Piața Palatului de muncitori cu bâte aduși cu camioanele de PCR, scrie Wikipedia.ro








În noaptea de 12 spre 13 iunie, autoritățile au intervenit în forță pentru a împrăștia demonstranții aflați de 52 de zile în Piața Universității. 






În cursul zilei se înregistrează ciocniri violențe între manifestanți și poliție. Seara, la televiziunea publică se citește un comunicat al președintelui Ion Iliescu: "Chemăm toate forțele conștiente și responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului și televiziunii pentru a curma încercările de forță ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democrația atât de greu cucerită." 


















În după-amiaza zilei de 15 iunie 1990, la Romexpo, Ion Iliescu mulțumea minerilor pentru acțiunea lor, pentru "solidaritatea de clasă cu care au răspuns chemării autorităților"...

"Eu vreau încă o dată să-mi exprim întreaga recunoștință, din partea populației Capitalei pentru prezența dumneavoastră, utilă și eficientă. Vreau să mulțumesc pentru spiritul organizat în care v-ați prezentat, în care ați acționat, să mulțumesc conducătorilor dumneavoastră, inginerului Cozma și celorlalți lideri sindicali care au fost în fruntea dumneavoastră, alături de noi, care ne-au ajutat în aceste zile. Deci vă mulțumesc tuturor pentru tot ce ați făcut în aceste zile.

Știm că avem în dumeavoastră un sprijin de nadejde, când va fi nevoie vom apela! Sper să nu mai fie nevoie să apelăm la dumneavoastră"...


















Victimă a Mineriadei, înregistrată cu numele Veronica Dumitrescu. Sursa foto: evz.ro






Surse foto: Agerpres, Hotnews.ro, evu.ro, Curierul național
 






















sursa foto: hotnews.ro






foto: evz.ro




foto: evz.ro






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5602 secunde