Garabet Ibrăileanu și Nichita Stănescu le-au dat de furcă elevilor la bacalaureatul de toamnă

727
Garabet Ibrăileanu și Nichita Stănescu le-au dat de furcă elevilor la bacalaureatul de toamnă - examenbacsesiunea2gf18-1314635962.jpg
Absolvenții clasei a XII-a care fie nu au dat, fie nu au promovat examenul de bacalaureat în prima sesiune au intrat, ieri, în focurile probelor scrise. Dacă, la oral, au avut mai puține emoții, la scris, tensiunea a fost foarte mare. Părinții și-au însoțit copiii în curtea liceelor și au așteptat cu sufletul la gură subiectele și un semn din sala de examen.

Vestea că a picat ceva cu Nichita Stănescu i-a bulversat pe mulți dintre ei, semn că poezia nu era tocmai punctul forte al candidaților.

Subiectul extras pentru proba de luni avea numărul 3 și cuprindea trei cerințe. În prima, pe un fragment din "Adela", de Garabet Ibrăileanu, candidații aveau de rezolvat mai multe cerințe vizând cunoștințe de vocabular, limbă română și gramatică.

A doua cerință - de realizat un text argumentativ despre prietenie, pornind de la afirmația lui Nichita Stănescu: "Prietenia nu este un dor, ci o prezență".

Un eseu de două trei pagini pornind de la o temă dată, respectiv bani, destin, familie, istorie dintr-o nuvelă studiată, a constituit a treia cerință.

1.431 de candidați înscriși la Constanța

Nici candidații nu au fost prea încântați de subiecte. Mulți au ieșit din examen după două ore, roșii la față, dar nu foarte încântați de prestația lor.

"Sper măcar la un șase. Acum nu mai avem pretenții de note mari. Pare ușor, dar nu a fost deloc",

ne-a spus Mirela, una dintre cei 1.431 de absolvenți de clasa a XII-a înscriși, în județul Constanța, pentru a susține proba scrisă la limba română.

Examenul nu a fost lipsit de incidente, chiar dacă numărul fraudelor nu a fost atât de mare precum în alte centre din țară. Un elev care susținea proba de limba și literatura română în Centrul de examen de la Colegiul Tehnic de Marină "Alexandru Ioan Cuza" a fost eliminat din examen, pentru tentativă de fraudă. El nu va mai putea susține probele decât în sesiunea de vară a bacalaureatului din 2013.

Au stat bine cu româna orală

Conform centralizării realizate de Comisia Județeană de Bacalaureat Constanța, la proba orală la limba română, din totalul celor 259 elevi înscriși, s-au prezentat la examen 216 candidați. Dintre elevii care au susținut proba de competență în limba română, 88 de candidați (40,74%) au obținut nivelul de competență mediu, 95 de candidați (43, 98%) nivelul avansat, în timp ce 33 de candidați (15,28%) au obținut nivelul de competență experimentat.

Toți începători la limbi străine

La proba C de evaluare a competențelor de comunicare în limba modernă, la nivelul județului Constanța, din totalul celor 257 de elevi înscriși pentru limba engleză, s-au prezentat la examinare 210 candidați care au obținut califica-tivul începător (100%).

La limba franceză, din 13 înscriși, au susținut proba 12 candidați, toți obținând calificativul începător (100%). La proba de evaluare a competențelor de comunicare în limba rusă, s-au prezentat cei doi candidați înscriși, care au obținut calificativul începător (100%).

Mediocri cu calculatorul

La proba de evaluare a competen-țelor digitale, din totalul celor 270 de elevi înscriși, s-au prezentat la examen 226 candidați. Dintre elevii care au susținut această probă, 44 de candidați au obținut nivelul de com-petență începător, 132 de candidați nivelul mediu, 43 de candidați au obținut nivelul de competență avansat, iar calificativul experimentat a fost obținut de 7 candidați.

Continuă emoțiile

Astăzi, este programată proba la limba maternă, mâine, proba obliga-torie a profilului, iar joi, 2 septembrie, proba la alegere. Pe 4 septembrie, vor fi afișate primele rezultate, tot atunci putând depune contestații cei nemulțumiți de notele obținute. Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat, sesiunea de toamnă, vor fi afișate pe 7 septembrie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4858 secunde