Grevă japoneză în Sănătate. „Suntem dispuşi să ieşim în stradă!”

376
Grevă japoneză în Sănătate. „Suntem dispuşi să ieşim în stradă!” - grev-1602095902.jpg

Articole de la același autor

Miercuri, 7 octombrie, cadrele medicale au tras primul semn de alarmă către autorităţi, pentru a-şi manifesta nemulţumirile. În această primă fază, a fost organizată o grevă japoneză, la care, în judeţul Constanţa, au participat circa 4.500 de persoane.

Membrii Federaţiei Sanitas au declanşat, miercuri, în întreaga ţară, o grevă japoneză, în cadrul căreia nu şi-au întrerupt activitatea, însă au purtat doar banderole la locul de muncă. La începutul lunii în curs, au fost analizate la nivel naţional cele mai importante probleme cu care se confruntă salariaţii din sistemele de activitate aflate de mai bine de şapte luni în prima linie a luptei cu noul coronavirus.

La Constanţa, cei 4.500 de membri ai Sindicatului Sanitas au luat parte la această grevă, a precizat preşedintele sindicatului, Nicolae Manea. Acesta a declarat că următoarele acţiuni vor fi stabilite săptămâna viitoare, după întâlnirea cu premierul. Revendicările cadrelor medicale includ acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical, care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu virusul SARS-COV-2. Apoi, halatele albe îşi doresc acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unităţile de asistenţă socială, care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu virusul SARS-COV-2, dar şi acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială. De asemenea, salariaţii reclamă neacordarea voucherelor de vacanţă pentru tot personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială, din unităţile de asistenţă medico-socială şi din medicina şcolară. Nu în ultimul rând, angajaţii cer acordarea sporului de 55 - 85% pentru personalul din unităţile sanitare şi DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 şi HG nr. 153/2018.

Desigur, în afară de solicitările de natură financiară, celelalte revendicări ale Federaţiei Sanitas sunt deblocarea posturilor în unităţile sanitare, asigurarea echipamentelor/materialelor de protecţie în cantitatea/calitatea necesare pentru o optimă protecţie a personalului expus infectării cu noul virus. Totodată, se solicită calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială, şi, bineînţeles, relansarea dialogului social real la toate nivelurile. „Dacă nu ne vor fi acordate drepturile pe care le reclamăm, suntem dispuşi să ieşim în stradă. Noi ne expunem în mod permanent pericolului la locurile de muncă, în lupta cu Covid-ul. Măcar atât merităm şi noi, să ni se dea ce ni se cuvine”, ne-a declarat un angajat.  



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.552 secunde