IGSU: 58 de localități din 16 județe, afectate de inundații

133
IGSU: 58 de localități din 16 județe, afectate de inundații - inundatie3-1592552951.jpg
Un număr de 58 de localități din 16 județe au fost afectate de inundații în urma precipitațiilor abundente, pompierii acționând, în ultimele 24 de ore, pentru evacuarea apei din 25 de case, 346 de curți, 73 beciuri/subsoluri și 11 străzi.


Potrivit unui comunicat al IGSU, în contextul valabilității avertizărilor hidrologice Cod roșu de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Bega, Timiș și Caraș, pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților și autorităților locale, la nivelul județelor Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara au fost suplimentate echipajele cu pompieri din turele libere.


Totodată, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, prin IGSU, în cursul zilei de joi s-a dispus suplimentarea personalului și a tehnicii de intervenție în județele Caraș-Severin și Timiș. Cele 19 motopompe de mică și mare capacitate (13 trimise în sprijin în Caraș-Severin și 6 în Timiș) au fost mobilizate din județele Dolj, Mehedinți, Teleorman și Olt, în care nu s-au înregistrat situații de urgență grave cauzate de vremea nefavorabilă, precizează IGSU.


O situație deosebită s-a produs în localitatea Fârdea, județul Timiș, de unde au fost evacuate 8 persoane surprinse de creșterea rapidă a nivelului apei.


Un alt caz similar a avut localitatea Oțelu Roșu, județul Caraș-Severin, unde 20 de persoane, printre care și 12 copii, izolate de viitură în 2 locuințe, au fost evacuate din zona de pericol pe cale aeriană. De asemenea, la nivelul județului Caraș-Severin, din 5 localități s-au mai evacuat/autoevacuat din cauza viiturilor 50 de persoane.


Pentru prevenirea unor situații de pericol, în județul Caraș-Severin, în localitățile Obreja și Ciuta, din cauza riscului de rupere a digului de protecție pe râul Bistra au fost luate măsuri pentru posibila evacuare a aproximativ 500 de persoane. Până la acest moment, evoluția situației nu a impus luarea măsurii de evacuare. Echipaje specializate acționează pentru consolidarea și supraînălțarea digului care protejează localitățile, arată sursa citată.


Pentru ca populația să adopte măsurile de autoprotecție, în zonele vizate de atenționările și avertizările hidrometeorologice imediate, au fost emise 11 mesaje prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 10 județe - Argeș, Arad, Călărași, Caraș-Severin, Covasna, Hunedoara, Mureș, Satu Mare, Suceava și Timiș.


Traficul rutier este oprit pe un drum național (DN 58 - Caraș-Severin), 3 drumuri județene (DJ 131A, DJ 137, DJ 137A - Hunedoara și a fost temporar afectat pe 9 drumuri naționale (DN 57, DN 6, DN 68/Caraș-Severin, DN 1R/Cluj, DN 74/Hunedoara, DN 22D/Tulcea, DN 17B/Neamț, DN 16/Mureș, DN 1F/Cluj) și 3 drumuri județene (DJ 106, DJ 106A/Sibiu și DJ 242/Galați).


La acest moment, ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, se intervine în 2 județe (Caraș-Severin și Cluj) pentru evacuarea apei din curți și locuințe, precum și pentru consolidarea unui dig de protecție.


Evoluția dinamicii din teren rămâne sub atenta monitorizare a Centrului Operațional National din IGSU, iar la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților din zonele afectate, mai arată sursa citată.


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4807 secunde