Risc major de inundații. Zeci de primării, verificate de inspectorii ABADL

373
Risc major de inundații. Zeci de primării, verificate de inspectorii ABADL - fotofondriscmajordeinundatii1-1590509136.jpg

Articole de la același autor

În urma verificării a 28 de primării, în ceea ce privește curățarea cursurilor de apă, întreținerea șanțurilor și rigolelor din localități, pentru a evita inundarea zonelor, inspectorii Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța din cadrul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au aplicat 127 de măsuri de remediere a deficiențelor, dar și o amendă în valoare de 120.000 de lei.

În cadrul acțiunii, au fost verificate 28 de primării însumând 102 localități, 37 cursuri de apă și lacuri și 13 torenți. Inspectorii ABADL au stabilit că cele mai multe administrații locale au curățat malurile cursurilor de apă, șanțurile și rigolele de colectare a apelor pluviale și au constatat că există, în unele localități, proiecte în derulare cu privire la executarea de poduri și podețe, cum ar fi la Topalu, execuție de șanțuri și rigole, la Lipnița și Ostrov. Astfel că, în localitatea Topalu, a fost realizat 80% din proiectul "Lucrări de execuție podeț dalat", iar în celelalte două localități menționate, se execută proiecte de infrastructură care includ și realizarea de rigole.

Totuși, au existat și neconformități în ceea ce privește gospodărirea apelor.

"Pe teritoriul Unității Administrativ Teritoriale Cogealac, au fost identificate cinci depozite de deșeuri menajere în amestec cu deșeuri inerte, din care două la Tariverde și trei la Râmnicu de Jos. Șanțurile existente sunt colmatate în proporție de 60% și prezintă vegetație ierboasă", explică directorul general al ABADL, Bogdan Bola.

Pe cursul de apă Valea Mare, la intrarea în localitatea Viile, au fost identificate deșeuri reciclabile tip PET care pot influența secțiunea de scurgere la podul din imediata vecinătate, iar șanțurile sunt colmatate în proporție de aproximativ 40%. De asemenea, la Dobromir, inspectorii au găsit multe gunoaie în șanțuri.

Un caz aparte îl reprezintă situația constatată în localitatea Amzacea, unde apele uzate de tip menajer sunt evacuate direct în Canalul Colector ape pluviale din localitate, fără nicio epurare sau preepurare prealabilă. Pentru neconformitatea constatată, comuna Amzacea a fost sancționată cu 120.000 lei, conform prevederilor legale.

"Sunt multe localității care încalcă legea în ceea ce privește inexistența șanțurilor și rigolelor, iar acest lucru înseamnă că în acele zone există un risc major de inundații. Din păcate, în județul Constanța sunt astfel de localități în care nu există șanțuri și rigole și vă dau câteva exemple: sat Miorița - comuna Ciobanu, satele Șipotele și Petroșani din comuna Deleni, comuna Dumbrăveni", a mai spus directorul Bogdan Bola.

Măsuri de remediere cu termene scurte

Pentru fiecare administrație locală unde au fost identificate neconformități (depozite de deșeuri neorganizate, șanțuri colmatate, secțiuni ale podurilor sau podețelor colmatate etc), inspectorii au impus în total 127 de măsuri de remediere cu termene scurte.

Amendă record la Amzacea

"Conform cu propunerile din Planul de Gospodărire a Apelor 2020 și în urma acțiunilor desfășurate de inspectorii Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța, muncitorii ABADL vor executa, în acest an, lucrări de decolmatare pe o lungime de 13,5 km pe cursurile de apă: Valea Săruri (UAT Mihai Viteazu - Sinoe), Valea Țibrin (UAT Nicolae Bălcescu), Valea Mare (Viile și Ion Corvin), Valea Cocoșu (Poiana și Poarta Albă).

De asemenea, vom continua controalele și în celelalte localități care nu au fost prinse în prima acțiune de verificare, astfel vom veni în sprijinul autorităților locale pentru a preîntâmpina situațiile în care au loc inundații. În ceea ce privește amenda dată Primăriei Amzacea, e clar că este un record, aceasta a fost aplicată după ce i-au fost date termene de remediere a deficiențelor și o sancțiune cu avertisment", a completat directorul ABADL. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4305 secunde