Litigiu pe o fâșie de plajă. ABADL dă în judecată Primăria Năvodari

580

Articole de la același autor

O bucată de plajă de aproape 9.000 metri pătrați a devenit obiectul unui litigiu în instanță între Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral și Primăria Năvodari. Șeful ABADL, Bogdan Bola, consideră că porțiunea respectivă aparține administratorului plajelor, iar primăria spune că aparține orașului Năvodari, fiind spațiul lăsat pentru rețelele de utilități.

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, în calitate de administrator al plajelor litoralului românesc, revendică în instanță dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de plajă de 8.763 de mp, pe care Primăria Năvodari ar fi intabulat-o în mod nelegal.

"Demonstrăm instanței prin înscrisuri și măsurători specifice, că terenul în suprafață de 8.763 mp are toate atributele specifice plajei, fiind o întindere plată la țărmul mării, acoperită cu nisip sau cu pietriș, o prelungire a platformei continentale. Mai mult decât atât, în acest sens, am solicitat instanței o expertiză tehnică judiciară cu specialitatea geomorfologia zonei costiere prin care să se facă dovada că suprafața intabulată în favoarea Primăriei Năvodari reprezintă plaja litoralului românesc, administrată de ABADL. Totodată, am solicitat Primăriei Năvodari o listă cu autorizațiile de construire emise pentru zona specificată, titularii acestora, iar de acum înainte, avizul de gospodărire a apelor să fie solicitat prin certificatele de urbanism", a declarat directorul general al ABADL, Bogdan Bola.

Potrivit acestuia, suprafața de plajă ce se întinde pe o lungime de 4,2 km și pe o lățime medie de doi metri, este cuprinsă între limita de vest a plajei intabulate de ABADL și parapetul promenadei, aflat în proprietatea Primăriei Năvodari. "Mai exact, Primăria Năvodari a amenajat pe promenada aflată în proprietatea sa, pe toată această lungime de peste patru km, mai multe beach-baruri, care s-au extins și pe suprafața de plajă, proprietatea statului român aflată în administrarea ABADL. La un control făcut în 2017 pe această fâșie de nisip erau amplasate doar două beach-baruri, iar, în prezent, la verificarea inspectorilor și specialiștilor în cadastru din cadrul instituției s-a constatat că sunt amplasate 60 de construcții care s-au extins mult peste suprafața intabulată de Primăria Năvodari, ocupând ilegal domeniul plajei", susține șeful ABADL.

Acesta invocă legislația în vigoare, care prevede că trecerea unor bunuri din domeniul public al statului în domeniul public al unei primării se face la cererea consiliului local, numai prin hotărâre de Guvern. "Juriștii ABADL solicită instanței rectificarea cărților funciare prin radierea mențiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris în favoarea Orașului Năvodari asupra terenului în suprafață de 8.763 mp, precum și constatarea nulității absolute a actelor notariale", completează Bogdan Bola.

O porțiune păstrată pentru utilități

De cealaltă parte, primarul de la Năvodari consideră că terenul a trecut în mod legal în proprietatea orașului și că deservește tot chiriașilor ABADL. "Pentru a face proiectul european la malul mării, cu promenada Năvodari, în 2009, a fost intabulată o suprafață de teren către orașul Năvodari și o suprafață de teren către ABADL. Nu a existat niciun litigiu, a fost nevoie de acel teren fără de care nu puteam să facem niciun proiect european. Directorul ABADL spune că există o suprafață între 1,5 și 2 metri între zidul nostru, de la promenadă, și terenul intabulat de către ABADL. Această suprafață de teren face parte din domeniul public al orașului Năvodari, pe care ABADL l-a recunoscut și OCPI l-a recunoscut. Deci OCPI a trasat foarte clar terenurile și la înțelegere cu conducătorii celor două instituții la momentul respectiv, probabil fostul primar al orașului Năvodari și fostul director al ABADL", a declarat, pentru "Cuget Liber", primarul Florin Chelaru.

Acesta subliniază că porțiunea respectivă de aproximativ doi metri lățime a fost păstrată pentru a servi rețelelor de utilități. "În momentul în care s-a luată hotărârea ca promenada să fie făcută la 1,5 - 2 metri de vecinătatea cu ABADL, s-a luat în ideea în care pe zona respectivă o să trebuiască să trecem conducte de canalizare, sistemul de iluminat, atât pentru plajă, cât și pentru clădirile din zona apropiată promenadei. Deci terenul poate fi considerat plajă, dacă așa dorește domnul director, dar el are o funcțiune clară. Este recunoscut ca fiind domeniul public al orașului, iar noi vrem să introducem pe porțiunea respectivă zonă de utilități. De altfel, responsabilitatea asigurării utilităților pentru porțiunile de plajă, culmea, o are UAT-ul, nu ABADL-ul, deși ei încasează banii pentru închirierea terenurilor. Deci ei încasează, dar problema uilităților nu este a lor, este a noastră. Eu, ca să am dreptul să fac, să introduc iluminat, canalizare și alte utilități, am nevoie de teren, iar eu nu pot să fac decât pe terenul meu, nu pe terenul lor", adaugă Florin Chelaru.

În ce privește construcțiile despre care șeful ABADL spune că ocupă ilegal domeniul plajei, primarul de la Năvodari spune că sunt în conformitate cu Planurile Urbanistice Zonale ale Administrației Bazinale. "Primăria orașului Năvodari nu a autorizat decât construcțiile care sunt conform PUZ-ului ABADL. În rest, nu am autorizat nicio construcție ilegală. Problema construcțiilor este a dumnealor, pentru că este pe terenul dumnealor. Dacă vom merge în instanță, noi ne vom apăra orașul Năvodari și doar instanța va hotărî ce este corect sau nu. Eu, însă, înțeleg ce este la mijloc. Domnul Bogdan Bola este liderul unui partid în opoziție față de UAT-ul nostru, dar trebuie să știe că întotdeauna găsește un prieten în conducerea Primăriei Năvodari", încheie Florin Chelaru.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4133 secunde