Blocuri pe plajă. Apele reziduale de la construcții, deversate în mare

2704

Articole de la același autor

Plajele din Mamaia și din Năvodari s-au umplut de blocuri ridicate direct pe nisip. Din păcate, pe lângă haosul imobiliar și peisagistic, construirea de blocuri cât mai aproape de plajă sau chiar pe nisip are un impact devastator și asupra mediului înconjurător.

Conducerea Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral a dispus, ieri, dezafectarea unei instalații de evacuare în Marea Neagră a apelor rezultate în cadrul unui șantier din apropierea plajei, în zona Arena Regia dintre stațiunea Mamaia și orașul Năvodari. Măsura vine după ce mai mulți locuitori din zonă au făcut nenumărate sesizări cum că apa mării este poluată și că în perimetrul respectiv persistă un miros neplăcut.

"Luând aminte de sesizările constănțenilor, în urma verificărilor de pe plaja Năvodari – zona Arena Regia, s-au luat mai multe decizii. Astfel, SC Europrod Energy SRL a sistat evacuarea apelor de epuizment în Marea Neagră, începând cu data de astăzi (n.r. – ieri, 13 aprilie), această apă fiind evacuată de acum în rețeaua de canalizare existentă în zonă. Societatea a procedat la dezafectarea conductei amplasate pentru evacuarea apelor de epuizment și va efectua lucrări de aducere la starea inițială a suprafeței de plajă", a explicat Bogdan Bola, directorul general al ABADL.

Potrivit acestuia, mirosul urât nu se simte, iar apa din zona evacuării nu prezintă irizații de hidrocarburi sau alte suspensii potențial poluatoare. "S-au prelevat probe de apă din Marea Neagră, dar și din conductă, din zona evacuării de către un reprezentant al laboratorului ABADL, în vederea analizării parametrilor fizico chimici ai apei. Din primele investigații la fața locului, apa respectivă nu prezintă semne că ar fi apă menajeră cu dejecții. Culoarea închisă era dată, cel mai probabil, de algele moarte (tocate), intrate în putrefacție, care erau eliminate odată cu apa din pânza freatică", a mai spus șeful ABADL.



Probele de apă sunt conforme


Situația este monitorizată de către lucrătorii instituției încă de la începutul lunii martie, când au apărut primele imagini cu conducta de evacuare în mare. De altfel, atunci au fost și prelevate și analizate mai multe probe de apă, din care a reieșit că apa își păstrează valorile caracteristice apelor costiere, încadrându-se în limitele stării ecologice bune. Ultima prelevare a avut loc în data de 13 martie. Totuși, la finele săptămânii trecute, cetățenii au sesizat că apa a căpătat o culoare închisă și miroase urât. Trimiși la fața locului, inspectorii ABADL au efectuat verificări la fața locului și au prelevat din nou probe. Însă, pentru a evita orice alte situații neplăcute, s-a luat decizia desființării instalației de evacuare.

Din păcate, acesta nu este primul caz în care apa mării este poluată, fie ea și cu apă rezultată de la șantier. "În perioada anterioară anului 2020 au existat situații similare, situații care au fost monitorizate de ABADL și nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale", a precizat Bogdan Bola.



Apel la cetățeni să anunțe eventualele poluări


Directorul ABADL face un apel la toți constănțenii care observă astfel de situații - depuneri de alge sau poluări ale plajelor sau cursurilor de ape - care pot duce la disconfortul nostru, al tuturor, să le transmită la dispeceratul instituției. Acesta funcționează non-stop, la numărul de telefon 0241/67.30.24. De asemenea, pot fi folosite numerele de telefon ale centralei ABADL - 0241/67.30.36 și 0241/48.61.00 sau numărul de WhatsApp – 0745/34.92.09, precum și adresa de e-mail: [email protected].



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5042 secunde