În ce condiții poate înceta și când se suspendă plata ajutorului de șomaj

861
În ce condiții poate înceta și când  se suspendă plata ajutorului de șomaj - somaj-1480867810.jpg
La ora actuală, indemnizația de șomaj se acordă diferențiat. Astfel, în cazul în care o persoană a acumulat cel puțin un an stagiu de cotizare, va primi șomaj timp de șase luni. Timp de nouă luni vor primi indemnizație de șomaj acele persoane care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin cinci ani. Cei care au lucrat mai mult de zece ani vor primi ajutor de șomaj timp de un an.

Plata acestor bani de la stat poate înceta în cazul în care beneficiarul s-a încadrat în câmpul muncii, pentru o perioadă mai mare de 12 luni sau la data când realizează din activități autorizate, potrivit legii, venituri lunare mai mari decât indemnizația de șomaj. De asemenea, drepturile îi încetează dacă desfășoară activități independente din care obține venituri lunare mai mari decât indem-nizația de șomaj.

Totodată, se ia în calcul refuzul nejustificat de a se încadra, conform pregătirii sau nivelului studiilor, într-un loc de muncă situat la o distanță de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu ori refuză, în mod nejustificat, să participe la servicii pentru stimularea ocupării și de formare profesională sau la data întreruperii acestora din motive imputabile persoanei.

Nu în ultimul rând, nu va mai primi banii dacă perioada de pensionare pentru invaliditate depășește 12 luni sau în momentul plecării în străinătate a beneficiarului pentru o perioadă mai mare de trei luni și desigur, la data începerii executării unei pedepse privative de libertate pentru o perioadă mai mare de 12 luni.

Încetarea drepturilor legale se produce și în cazul decesului beneficiarului sau la data expirării perioadei legale de plată.

Desigur, există și situații în care ajutorul de șomaj nu încetează, ci este suspendat din diferite motive. Ca urmare, suspendarea apare la data la care nu și-au îndeplinit obligația de a se prezenta lunar, pe baza programării sau ori de câte ori sunt solicitați, la AJOFM, pentru a primi sprijin în vederea încadrării în muncă. Suspendarea se produce și la data încadrării în muncă, potrivit legii, cu contract individual de muncă pe perioadă determinată mai mică de 12 luni.

Banii nu mai sunt primiți de către beneficiari pe perioada în care sunt arestați preventiv sau pentru executarea unei pedepse privative de libertate de până la un an. 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5359 secunde