Primă de 15.500 de lei pentru constănțenii care se mută cu serviciul și familia în altă localitate

619
Primă de 15.500 de lei pentru constănțenii care se mută cu serviciul și familia în altă localitate - primade15500lei-1480602153.jpg
Începând de mâine, constănțenii care vor să își schimbe locul de muncă și să se mute în altă localitate pot primi bonusuri uriașe pentru instalare, până la 15.500 de lei, Sâmbătă, 3 decembrie, intră în vigoare pachetul de măsuri active pentru stimularea ocupării forței de muncă. 


Normele metodologice adoptate joi, pe 29 noiembrie, sta-bilesc modalitatea practică de acordare a primelor de acti-vare, încadrare, instalare de care beneficiază la angajare persoanele fără un loc de muncă, precum și documentele în baza cărora se obțin aceste drepturi. Aceste documente vor fi depuse personal, prin scrisoare reco-mandată cu confirmare de primire, prin fax sau e-mail, la agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau a municipiului București (acolo unde persoana se află în evidență). O noutate este faptul că vor putea beneficia de prima de instalare și românii care au lucrat legal în străinătate cel puțin 36 de luni. 


"Cea mai mică este prima de activare, în valoare neimpozabilă de 500 lei, de care pot beneficia șomerii înregistrați care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, în situația în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puțin trei luni. Dacă aceștia se încadrează în muncă în altă localitate, pot primi bani de navetă, timp de 12 luni", explică directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța, Gheorghe Bușu.


În ce privește prima de instalare, aceasta se acordă diferențiat. Șomerii înregistrați la AJOFM primesc 12.500 lei dacă se angajează în altă localitate și își schimbă domiciliul, în timp de persoanele care sunt însoțite de membrii familiei primesc 15.500 de lei. 


De asemenea, dacă ambii soți îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei.


Bani și pentru angajatori
"De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenți ai unor instituții de învățământ, șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri de lungă durată, șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale sau persoane cu handicap primesc lunar, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, pe o perioadă de 12 luni, o sumă în cuantum de 900 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni. Iar angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, o sumă în cuantum de 900 lei pe o perioadă de 18 luni", mai precizează șeful AJOFM Constanța.


Potrivit acestuia, și firmele care încadrează în muncă șomeri care, în termen de cinci ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condițiile pentru a solicita pensia anticipată parțială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condițiile de a solicita pensia anticipată parțială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condițiilor respective, de o sumă în cuantum de 900 lei.


Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2396 secunde