Încep pregătirile pentru Paște! Atenție de unde luați miei și ouă

285
1
Încep pregătirile pentru Paște! Atenție de unde luați miei și ouă - fotofondpregatiripastemiei-1520780877.jpg

Articole de la același autor

Mai avem mai puțin de o lună până la Paște și deja multe dintre gospodine încep pregătirile. Lista de cumpărături pentru masa tradițională este lungă, așa că nu strică să vă faceți cumpărăturile din timp. Mielul și ouăle sunt primele trecute, dar medicii sanitar-veterinari ne atrag atenția să verificăm întotdeauna sursa de aprovizionare.

Deja, la nivelul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, au fost dispuse măsuri specifice de monitorizare, supraveghere și control sanitar al activităților de producere, depozitare, transport și valorificare a cărnii de miel, ouălor și produselor din ouă, laptelui și produselor lactate, peștelui și produselor din pește pe întreg teritoriul județului Constanța.

În perioada următoare, medicii veterinari vor efectua controale și verificări ale modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare în piețele agroalimentare, centrele de sacrificare temporare ale mieilor și iezilor, unitățile de tranșare, unitățile de depozitare și în toate unitățile unde se comercializează alimente de origine animală. Începând cu 15 martie, în piețe vor fi amenajate locuri speciale de sacrificare miei și iezi.

Verificați marca DSV pe carne

Animalele gata sacrificate vor ajunge și ele pe galantare în zilele următoare. Ca să vă asigurați că toată carnea a fost verificată și avizată sanitar veterinar, trebuie să controlați dacă este ștampilată. Potrivit reprezentanților DSV, marcarea cărnii este realizată cu o marcă de sănătate de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA județeană.

În ce privește ouăle, acestea trebuie să provină din fermele producătoare sau centre de ambalare, marcate cu codul producătorului, în conformitate cu regulile europene, depozitate în condiții de igienă și la o temperatură corespunzătoare, ferite de acțiunea directă a razelor solare. "Ouăle comercializate de micii producători particulari în piețele agroalimentare și târguri vor fi examinate ovoscopit de personalul sanitar veterinar din cadrul DSVSA, fiind respinse de la comercializare ouăle murdare, cu coaja crăpată sau ouăle de rață sau gâscă", explică directorul executiv al DSVSA Constanța, dr. Diana Cristescu.

Medicii DSV fac permanent controale

Referitor la lapte și produse lactate, micii producători care vând lapte și brânzeturi în piețele agroalimentare și târguri trebuie să dețină fișa de sănătate a animalelor, care să ateste că laptele crud și produsele din lapte obținute provin de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui. Brânzeturile destinate comercializării vor fi expuse la vânzare în spații special amenajate din cadrul piețelor agroalimentare și târgurilor, în vitrine special destinate acestui scop, în tăvi ușor de curățat și igienizat.

"Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea sanitară a piețelor agroalimentare, în care producătorii particulari expun spre vânzare produse sau alimente de origine animală, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt însoțite de documente care să ateste proveniența și a alimentelor care, în urma controlului sanitar veterinar, au fost declarate necorespunzătoare", ne asigură șeful DSV Constanța.

Comentează știrea

Darius
12 martie 2018
lipsa de educatie

Recent am vizitat constanta datorita serviciului ..dupa o vizita prin oras ..piete m-am ingrozit se vindea pe trotuare direct din sacose de rafie ..picioare ..capatani de porc in untura ...rate jumulite partial ..jumari in pungi greu de imaginat ...ce ma ingrozit este faptul k zeci de constanteni se calcau in picioare se cumpere asa ceva .fara sa se uite la marfa sau cine o vinde ..erau precupete tigani ..nu am nimic cu aceasta etnie dar se stie k acestia aduna mortaciuni de prin sate / camp si le vand ..AICI intervine lipsa de educatie si cultura a constantenilor si nu e prima data cand vad asa ceva si multe alte exemple ...cu asa populatie nu e de mirare k constanta a ramas in urma cu 30 de ani fata de alte orase mari din romania ...fratilor e JALE ..nu de geaba i se mai spune orasul ghetou de la malul marii ...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3377 secunde