Începe distribuirea cardurilor de energie. Cum se utilizează acestea, ca să fie totul legal

345
Începe distribuirea cardurilor de energie. Cum se utilizează acestea, ca să fie totul legal - cardenergie202301-1675070052.jpg
Săptămâna aceasta începe distribuirea cardurilor de energie pentru plata facturilor, iar românii trebuie să ştie că riscă amenzi serioase, dacă nu utilizează corect aceşti bani, scrie stiripesurse.ro


Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare.

Servicii/produse care se pot plăti: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Deși trebuia să fie un sistem simplu de ajutorare a statului pentru oamenii care încă sunt racordați la sistemul public de încălzire, noua modalitate de decontare a facturilor la energie a dat peste cap atât administratorii de blocuri, cât și locuitorii care încă beneficiază de acest serviciu.

Pe de o parte, administratorii de blocuri trebuie să scoată din factura de întreținere costul la încălzire pe fiecare apartament în parte și pe fiecare beneficiar.

Mai apoi, trebuie să facă o declarație prin care se arată faptul că aceștia beneficiază de ajutorul statului în valoare de 1400 de lei și cu acea declarație, cu acel card primit din partea statului, dar și cu buletinul, oamenii trebuie să meargă la un ghișeu poștal.

Acolo, românii depun toate documentele și, prin mandat poștal, statul își recuperează banii din contul fiecărei persoane alocat.

"Acest certificat de validare a datoriilor este specific numai pentru încălzirea în sistem centralizat. Pentru căldura de la bloc avem peste 190.000 de asociații de proprietari. E nevoie de trei documente: cartea de identitate, cardul de energie și acest certificat de validare a datoriilor, care se prezintă oficiantului poștal. Se eliberează apoi o dovadă privind operațiunile de servicii de mandat poștal", a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.


Cum se utilizează cardul de energie

Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului.

Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

Ca să își poată lua cardul pentru ajutorul la plata facturilor la energie, românii trebuie să treacă mai întâi pe la administratorii de blocuri.


Cum se efectuează plata?


La orice subunitate a Poștei Române SAU la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.


Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).


Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s‑a efectuat plata.

Românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:

- 700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;

- 700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.


Bine de ştiut


Sprijinul se acordă per loc de consum, astfel că, în gospodăriile cu mai mulți locuitori, venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei.



Cum se face online plata facturilor cu cardul de energie



Conform procedurii publicate pe site-ul Poștei Române, procedura de efectuare a plății este următoarea:

1. Poşta Română - aplicație electronică

2. Beneficiarul trebuie:

- să se logheze cu seria cardului de energie

- să încarce documentele online

- să aibă o adresă de mail

3. Confirmarea de plată va fi transmisă la adresa de e-mail a beneficiarului în termen de 5 zile.

Lista cu persoanele ce vor beneficia de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii şi comunicate Poștei.


20 februarie este data limita până la care Poşta Română trebuie să dezvolte o platformă pentru ca plata facturilor la energie cu ajutor de la stat să se poate face şi online. Românii vulnerabili vor trebui să încarce o copie după facturi, una după buletin şi numărul cardului de energie.

Platforma va putea fi accesată şi pe telefonul mobil, iar utilizatorii vor putea verifica soldul rămas.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6642 secunde