Încinși de cuptoare, patiserii îndură insuportabilul! "Temperatura trece de 60 de grade"

470
3

Articole de la același autor

Mulți dintre noi ne plângem de temperaturile extreme pe care le resimțim în aceste zile. Însă nu trebuie să ignorăm faptul că există persoane care sunt nevoite să lucreze în condiții mult mai severe decât cele de afară.

Cu toții suntem afectați de valul de caniculă ce pare să nu ne mai dea pace. Ieșim din casă și imediat începem să transpirăm, respirăm tot mai greu și căutăm un loc umbros sau o clădire cu aer condiționat pentru a ne răcori. Cei norocoși lucrează la birou, în mall-uri sau în alte locuri unde aerul condiționat funcționează aproape non-stop. Însă există și persoane mai puțin norocoase, care nu au parte de astfel de condiții.

Brutarii și patiserii sunt printre cei care suferă cel mai mult în această perioadă. Să nu mai vorbim de cei care lucrează pe șantier sau pe câmp, unde expunerea la soare și efortul fizic intens fac ca temperaturile resimțite să fie și mai greu de suportat. În bucătăriile patiseriilor, temperaturile depășesc adesea 60 de grade, cuptoarele funcționând de dimineața până seara. Dacă noi simțim că ne sufocăm afară, pentru ei fiecare zi este o adevărată provocare.



Cum reușesc aceștia să reziste?


Răspunsul este unul destul de simplu: „nu ai ce să faci”. Unele patiserii au și aer condiționat, pe care îl pornesc degeaba pentru că nu poate face față temperaturilor din bucătărie. Angajații preferă să ia pauze mici și mai dese, să se hidrateze și să ia vitamine.

„Azi mi s-a făcut rău de foarte multe ori. Anul trecut nu a fost ca anul acesta, nu au fost temperaturile care sunt acum. N-ai ce să faci, avem aer condiționat, condiții există, dar nu fac față, oricât i-ai da drumul. De exemplu, aerul nostru condiționat este pornit de la ora 6.00, când vin eu la muncă, dar când dai drumul la cuptoarele acestea imense, se încălzește imediat. Cred că temperatura trece de 60 de grade. Toate patiseriile și brutăriile lucrează în aceleași condiții, nu ai ce să faci. Eu nu am ce să fac, aici lucrez demult, e un loc care nu e de lăsat pentru că sunt aproape de casă. Există avantaje și dezavantaje, dar iarna cine mai e ca noi? Atunci noi stăm unde este cald și bine. Trece și asta, mergem înainte, cu un calciu, cu un magneziu, asta este”, a declarat pentru redactorii ziarului „Cuget Liber” Mariana S., patiser.

Alții nu au „norocul” de a avea un aer condiționat în încăpere, fiind nevoiți să suporte căldura cuptoarelor imense care funcționează toată ziua. În plină zi, în jurul orei 15.00, redactorii cotidianului nostru s-au deplasat la mai multe patiserii din zona Centrului Vechi. La una dintre acestea, am putut observa o coadă formată din peste zece persoane, așteptându-și în căldură rândul. Ajunși la casa de marcat am putut observa cum totul mergea la foc automat în bucătărie și cum angajatele alergau dintr-o parte în alta.

„Curg apele pe mine de azi dimineață. Este agitație mare pentru că vin și foarte mulți clienți. Leșină și ei de cald pentru că stau la coadă în soare, dar leșinăm și noi în bucătărie. Când te angajezi într-o patiserie trebuie să îți asumi și aceste lucruri. Vara, când toate cuptoarele funcționează, temperatura crește enorm, iar noi aici nu avem aer condiționat. Chiar dacă am fi avut, nu cred că ar fi făcut față. Îmi iau tricouri de schimb, pentru că transpir foarte mult. La un moment dat te ia cu amețeală. Rezistăm cu greu că nu avem ce să facem, mai ieșim câte un minut-două la aer, dar cam așa este această meserie. Oricum, nu avem încotro, bem multă apă și luăm vitamine”, a declarat un alt patiser.

Cei care lucrează în brutării, patiserii sau în bucătărie, în general, îndură în această perioadă temperaturi insuportabile și un disconfort continuu. În ciuda dificultăților, acești oameni găsesc puterea să continue, adaptându-se prin mici pauze, hidratare constantă și suplimente alimentare.



Comentează știrea

specificul profesiei
21 iulie

O varianta pe novator e ca automatizei totul, roboti de bucatarie si gata fara "plinsete umane" de la caldura ! Mai specializezi 2-3 pastiseri la ulei pentru mentenanta si doar cu juma de norma sa nu oboseasca prea mult. Poate pe salariu relativ bine si s-ar justifica juma de norma, mai timp liber ! Si mai mult ca la toti gasim de plins pe profesie ! 95% automatizare si omul doar de mentenanta. Cam asta e societatea viitorului pe trendul de azi si o fi o gluma ? Fiecare profesie are specificul ei, asa e de hat-vreme. S-au optimizat deja pt. "munci clasice" si tot mereu sint si dezavantaje. Ai CodulMuncii care e obligatoriu si patronul care un stimul adecvat financiar ! Acuma cum se aplica pe fiecare brutarie, patiserie asta "depinde", dar ai si cum sa motivezi adecvat ! Un dezavantaj asa se compenseaza adecvat ! [ macar un ban in plus ] Partea asta cu noul trend si automatizarea, e discutie lunga ca practic se pierde mult din "specificul uman" si covrigul facut la norma si placut vizual ... o fi 100% la fel ? Locuri de munca prin alta specializare s-ar gasi, dar ... Reformulat, asta e specificul profesiei, macar pe avantaje sa fie bine recompensat pina viitorul ... ca atunci o fi mai bine ?

meserii traditionale
21 iulie

Chiar pe trendul viitorul, o meserie traditionala trebuie sa fie foarte bine recompensata. Vrei covrig la robot e 1 lei, vrei covrig traditional e 10lei ! Daca ceva e bun, mereu vei avea si doritori ! Si azi ai produse traditionale, recunoscute prin marca protejata la nivel UE si sint ieftine ? E teoria calitatii, unde vrei mai bun e mai scump ! In mod normal orice tip de munca inclusiv cu preponderenta fizica prin care aduci ceva "superior pe calitate" trebuie mereu recompensat adecvat iar dezavantajele "inerente si fara substitutie" sa fie bine suplinite ! Ai la granita alt exemplu, unde cu minunea de ... razboi si motivarea cu ban, etc ! La fel e pe orice domeniu, cu dezavantajele si motivarea ! Spor celor vrednici !

mod de comportament ?
21 iulie

Ipotetic, ca e meserie dificila si "compasiune". Cum ar trebui sa se comporte un "cetatean" care merge sa cumpere produse de patiserie ? Sa aiba asa un chip plin de compasiune, poate o privire "miloasa". Minim si 3cuvinte de apreciere, poate si o floare pentru suferinta ? Daca ai comportamentul asta sigur e cu totul altceva decit mobilul cumparaturi sau e "nenatural". Ca un "multumesc" la sfarsit daca servirea si produsul merita, e mai normal, dar mai mult ? In drum spre brutarie e si laptaria si "biata vaccuta", mergi cu punga de fin proaspat ca apreciezi tot atunci ! Sint multe ipostaze in care multi fac eforturi imense ... dar asta e profesia, mai mult decit un comportament de persoana civilizata nu ar fi ce de la "public" ... etc

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3935 secunde