Canicula a pus la pământ animalele de la microrezervație! "Avem grijă să nu le lipsească nimic"
1947
Articole de la același autor
Creşterea temperaturilor pe timpul verii nu este resimţită doar de oameni. Şi animalele, la fel ca şi alte vieţuitoare, suferă foarte mult în aceste zile ale lunii lui Cuptor, mai ales că ele au şi blană. Pentru a li se oferi cele mai bune condiţii, în zilele caniculare, necuvântătoarelor cazate în microrezervaţia din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii li se oferă apă din belşug, schimbată de trei ori pe zi, şi mâncare bogată în vitamine şi minerale, pentru a face faţă vremii de afară.
La 32 de grade anunţate de meteorologi şi 40 de grade Celsius resimţite, tuturor le este greu să respire, să se deplaseze dintr-o parte într-alta, să lucreze, să îşi desfăşoare activităţile de zi cu zi. Pe o asemenea arşiţă, fiecărui om îi vin tot felul de idei pentru a se răcori. În timp ce oamenii pot alege să stea cât mai sumar îmbrăcaţi şi să facă duşuri reci, animalele au alte metode prin care încearcă să se răcorească, pentru că ele resimt mult mai greu temperaturile crescute decât frigul. În cursul zilei de marţi, 16 iulie, reporterii cotidianului nostru au efectuat o vizită la fața locului și au observat cu uşurinţă animalele retrase la umbră, cât mai departe de razele solare, ghemuite, fiecare pe unde a găsit un con de umbră sau chiar la grămadă, dacă locul în care se aflau era mai răcoros.
Toate acestea în condiţiile în care lipsa glandelor sudoripare face ca ele să piardă căldura înmagazinată de corp destul de încet, acest lucru realizându-se, în mare parte, prin respiraţie. Astfel, atunci când temperatura corporală creşte într-un timp scurt, iar animalul este expus temperaturilor ridicate, acest mecanism devine ineficient şi pot apărea o serie de probleme, ce le pun viaţa în pericol. Cum se manifestă animalele în caz de insolaţie? Ele prezintă o stare de slăbiciune, par foarte obosite, au o respiraţie dificilă, accelerată, alteori diaree, vomă.
În fazele grave, animalele pot prezenta convulsii, leşin, comă şi chiar deces. Din fericire, până acum nu au fost probleme cu păsările şi animalele din microrezervaţie.
Potrivit directorului complexului muzeal, Ionuţ Nache, deşi sunt, în continuare puţini, fiind subdimensionaţi ca număr de angajaţi, toată lumea îşi dă silinţa ca totul să fie bine. Menţionăm că, la acest moment, în cadrul instituţiei îşi desfăşoară activitatea de 55 de angajaţi. Aceşti oameni au grijă ca animalelor să nu le lipsească nimic şi ca totul să se desfăşoare în condiţii normale. Şi, da, animalele se prezintă bine, la acest moment. Mai mult decât atât, a crescut natalitatea la cerbii lopătari, la cerbii carpatini, păsările exotice, în special papagali. „Am găsit inclusiv varianta ca, prin ce le dăm, hrana să aibă mai multe minerale, vitamine, să fie hidratate corespunzător, să li se dea tot ce au nevoie ca să treacă peste această perioadă cu bine, li se schimbă mereu apa. Instinctul le spune să se retragă mereu la umbră, în cursul zilei”, ne-a declarat managerul. Acesta a precizat că a semnat, de curând, un proiect prin care se va repara întreaga zonă de vizitare, vor fi reabilitate unele ţarcuri.
„Unele ţarcuri necesită reparaţii de urgenţă, în condiţiile în care unele investiţii nu au mai fost făcute de foarte mult timp în cadrul complexului, ele fiind absolut necesare. Ne dorim o schimbare a întregii feţe a microrezervaţiei. În plus, pentru siguranţa tuturor, vrem să asigurăm şi zona de lac”, a adăugat Ionuţ Nache.
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Miercuri, 17 Iulie 2024
Marţi, 16 Iulie 2024
Marţi, 16 Iulie 2024
Luni, 15 Iulie 2024
Duminică, 14 Iulie 2024
Sâmbătă, 13 Iulie 2024
Marţi, 09 Iulie 2024
Duminică, 07 Iulie 2024
Duminică, 14 Iulie 2024