În plină caniculă, pensionarii au de rezolvat treburi! "Dacă mi se face rău, se găsește cineva să cheme ambulanța!"

2555

Articole de la același autor

Săptămâna aceasta, județul Constanța se va confrunta cu temperaturi de foc, iar căldura excesivă reprezintă un pericol pentru mediu și sănătate. Potrivit specialiștilor, stresul termic este cauza principală a deceselor în această perioadă caniculară.

Până la sfârșitul acestei săptămâni, atât constănțenii, cât și turiștii se vor confrunta cu temperaturi extrem de ridicate, care depășesc 32 de grade Celsius. Canicula, definită ca o perioadă de căldură și umiditate ridicată cu temperaturi de peste 32,2°C timp de două-trei zile, reprezintă un pericol semnificativ pentru sănătatea publică.



Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Constanța trag un semnal de alarmă și atenționează persoanele vulnerabile în legătură cu pericolul la care se expun. Persoanele în vârstă, sugarii, copiii și cei cu afecțiuni cronice sunt deosebit de vulnerabili. De asemenea, factorii de expunere, cum ar fi ocupația (lucrul în aer liber sau în spații fără ventilație adecvată) și condițiile socio-economice (persoanele fără adăpost sau cu locuințe neadecvate), cresc riscul de a suferi efectele negative ale căldurii extreme.

Conform datelor publicate de DSP Constanța, mortalitatea cauzată de căldură pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani a crescut cu aproximativ 85% între 2000-2004 și 2017-2021. În Europa, vara anului 2022 a înregistrat aproximativ 61.672 de decese cauzate de căldură.



„Mă urc frumușel în autobuz, la aer condiționat!”

Pentru a face față caniculei, este important să evităm expunerea prelungită și directă la soare în intervalul orar 11:00 - 18:00. De asemenea, trebuie să evităm activitățile de exterior care necesită un consum mare de energie, cum ar fi sportul, grădinăritul sau construcțiile, în perioadele cu temperaturi foarte mari, și să desfășurăm aceste activități în perioadele din zi în care temperaturile sunt mai scăzute.

Vârstnicii sunt cei mai vulnerabili, având în vedere că aceștia suferă de mai multe afecțiuni. Ei se plimbă în plină caniculă, cu treburi prin oraș, însă ceea ce nu realizează este că se expun la un pericol extrem de mare.

Aflat la ora 13:00 în centrul orașului, un pensionar în vârstă de 67 de ani a declarat că trebuie să își facă piața și să își cumpere medicamentele, tocmai în acel interval orar.

„Eu trebuie să îmi fac piața, chiar dacă este foarte cald. Îmi iau sticluța de apă după mine și o iau la pas, mă mai opresc puțin pe o bancă, și tot așa. Nu îmi este frică de căldură”, a declarat Virgil Popa, pensionar.

O altă pensionară a declarat că nu poate să stea în casă și că trebuie să plece la plimbare, indiferent de cum este vremea de afară.



„Nu pot să stau în casă. Mă urc frumușel în autobuz, la aer condiționat, și merg până în piață la Tomis 3, unde găsesc multe produse mai ieftine. Nu mi s-a făcut niciodată rău de la căldură și, chiar dacă mi se face rău, se găsește cineva să sune la ambulanță”, a declarat Ileana Maria S., pensionară.

Există, totuși, și persoane care nu se joacă cu temperaturile extrem de ridicate și ascultă sfaturile specialiștilor.

„Am discutat cu doctorul meu și până în ora 18:00 eu nu ies din casă. Am probleme cu inima și nu vreau să risc să pățesc ceva. Cu toții trebuie să respectăm sfaturile medicilor, pentru sănătatea noastră”, a declarat o altă pensionară din Constanța.

Urmează zile cu disconfort termic extrem de ridicat în județul Constanța. Este crucial să fim conștienți de riscurile pe care le presupune canicula și să luăm măsurile necesare pentru a ne proteja pe noi înșine și pe cei din jurul nostru, iar persoanele vulnerabile trebuie să înțeleagă că sănătatea lor este mult mai importantă decât o plimbare până la magazin.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4135 secunde