Infertilitatea în cuplu. Care sunt cele mai frecvente cauze

711
Infertilitatea în cuplu.  Care sunt cele mai frecvente cauze - infertilitatedrpeteanu-1547829028.jpg
Infertilitatea este definită ca lipsa apariției sarcinii după o perioadă de aproximativ un an de contacte sexuale regulate și neprotejate. Pentru femeile care au depășit vârsta de 35 de ani, însă, intervalul de la care se definește infertilitatea, scade la șase luni.

Potrivit dr. Mihaela Daniela Pețeanu, infertilitatea este afecțiunea care include în definiție și imposibilitatea obținerii unui făt viabil.

"Infertilitatea este o boală și de multe ori cuplurile care primesc acest diagnostic îl acceptă cu greu. În lipsa unui sprijin medical și psihologic susținut partenerii din cuplu pot ajunge până la anxietate și depresie, iar stresul investigațiilor, a rezultatelor, a intervențiilor chirurgicale, a tratamentelor hormonale agresive, a eșecurilor metodelor de fertilizare poate accentua această stare psihică și implicit poate duce la agravarea infertilității", a explicat medicul.

Astfel, cuplul diagnosticat ca fiind infertil trebuie să fie consiliat de către un medic specialist în infertilitate si reproducere umană asistată medical (RUAM) și trebuie să aibă sprijinul unui psiholog pe toată durata tratamentelor.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății unul din șase cupluri care încearcă să aibă un copil va avea, pe viitor, dificultăți în a obține o sarcină. Trebuie precizat că șansele de a obține o sarcină cu ușurință scad drastic începând cu vârsta de 35 de ani și se reduc foarte mult după vârsta de 40 de ani.

Practic, infertilitatea afectează 30% dintre femeile cu vârsta de peste 35 de ani din România, iar 30% dintre cazurile de infertilitate au cauză mixtă, atât feminină, cât și masculină.

"Fertilitatea maximă a femeii este atinsă la aproximativ 25 de ani. După această vârstă fertilitatea scade, mai lent până la 35 de ani si mai rapid după această vârstă. După 37 de ani, fertilitatea este foarte redusă la femei din cauza apropierii perioadei de menopauză. De asemenea, una din zece femei are o fertilitate foarte mică înainte de 32 de ani, iar 56% din persoanele afectate nu consultă un medic specialist în probleme de fertilitate", a explicat specialistul.

Dr. Pețeanu a precizat că infertilitatea poate fi de cauză feminină în 30% dintre cupluri, de cauză masculină în alte 30%, de cauză mixtă pentru alte 30% dintre ele și de cauză necunoscută pentru 10% dintre cupluri. Și fumatul poate fi implicat în aproximativ 13% dintre cazurile de infertilitate, iar mai mult de două pahare de alcool pe zi cresc riscul de infertilitate cu 60%, asta ca să nu mai amintim drogurile, care cresc riscul de infertilitate cu 70%.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.275 secunde