Efectele dezastruoase ale intoleranțelor alimentare: infertilitate și cancer!

614
1

Articole de la același autor

Boala celiacă (enteropatia gluten-indusă) este o afecțiune autoimună care se manifestă la persoanele cu predispoziție genetică, ingestia de gluten producând alterarea mucoasei intestinale.

Ce alimentație și ce regim de viață trebuie să urmeze acești pacienți pentru a evita problemele de sănătate ne explică specialiștii gastroenterologi.

Grija pentru alimentație a devenit preocuparea numărul unu a fiecăruia dintre noi. Ce produse să consumăm, în ce cantitate, dar mai ales de care produse să ne ferim pentru a evita problemele de sănătate? Cât privește persoanele care se nasc sau capătă intoleranțe ori alergii la unul dintre alimentele consumate, medicii atrag atenția asupra complicațiilor care pot interveni în absența diagnosticării.

"Glutenul este o proteină conținută în grâu, orz, secară. Intră în componența multor alimente, conservanți, coloranți, aditivi. La per-soanele cu boala celiacă, ingestia acestei proteine atrage un răspuns imun, urmat de distrugerea mucoasei intestinale, prin care se realizează în mod normal absorbția nutrienților.

Boala celiacă este ereditară, incidența la persoanele cu rude de gradul I afectate fiind de 1 din 10.

Manifestările clinice sunt extrem de variate. Dacă, în copilărie, predomină acuzele digestive - dureri abdominale, balonări postprandiale, diaree cronică, vărsături sau constipație, la adulți, simptomatologia este atenuată, putând predomina semnele unei anemii feriprive neexplicabile, dureri articulare, oboseală, erupții cutanate", a explicat dr. Cosmin Popa, medic specialist gastro-enterolog și medicină internă din cadrul Centrului Medical de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie digestivă Gastromond.

Plan de evaluare pentru pacienți

Boala celiacă nu ține cont de vârstă, iar cei mai afectați dintre pacienți sunt nou-născuții, odată cu diversificarea alimentației și in-troducerea făinoaselor. În cazul acestora, boala se manifestă prin oboseală accentuată, diaree, abdomen balonat, pentru ca, mai târziu, să apară chiar întârzieri în creștere și dezvoltare sau anemie severă.

La adult, în schimb, primul semn de boală este o scădere dramatică în greutate, diaree, căderea părului și poate ajunge, la unele persoane, până la afectarea fertilității sau depresie.

De asemenea, boala celiacă poate fi asimptomatică, motiv pentru care cei cu antecedente familiale trebuie să facă testele specifice pentru a diagnostica boala.

"Evaluarea se bazează pe teste serologice de screening (determinarea anticorpilor specifici), iar confirmarea diagnosticului se face endoscopic, prin biopsie duodenală. Pentru diagnostic și tratament, este necesară consultarea unui medic specialist gastroenterolog sau de medicină internă", mai spune medicul.

Cum se tratează boala

Tratamentul bolii celiace constă în excluderea glutenului din alimentație, dietă ce trebuie respectată pentru tot restul vieții. Nerespectarea acestei condiții poate aduce pacientul în pragul unor maladii ireversibile, precum cancerul, malnutriția severă, osteoporoză sau infertilitate, în cazul femeilor. 

Comentează știrea

Arabu'
7 septembrie 2015
Informatia circula rapid dar incet

E bun articolul asta la aproximativ 1 luna dupa ce cercetatorii care au "descoperit" intoleranta la gluten au demonstrat exact opusul, si anume ca NU EXISTA INTOLERANTA LA GLUTEN, ci poate la altceva din componenta graului. O simpla cautare pe Google va va ajuta.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5525 secunde