Efectele stresului: boli de stomac și de piele

Care sunt reacțiile organismului la stres

434
Care sunt reacțiile organismului la stres - efectelestresului-1435933482.jpg

Articole de la același autor

Perioadele agitate din viață își pot pune amprenta asupra organismului nostru și pot da "startul" unor afecțiuni extrem de complexe, precum psoriazisul sau bolile digestive. Acestea schimbă radical stilul de viață al pacienților și îi înscriu pe lista bolnavilor dependenți de tratament.

Dificultățile financiare, neînțelegerile din viața de cuplu, pierderea unei persoane dragi sau pur și simplu un program foarte încărcat produc suprasolicitarea organismului, atât fizic cât și psihic și declanșează boli de stomac sau de piele.

"Pacienții cu o viață stresantă, agitată, haotică sunt predispuși la boli digestive.

Viața stresantă este asociată de cele mai multe ori cu alimentația pe fugă și complet nesănătoasă, de aici apărând problemele digestive.

Stresul accentuează, de exemplu, simptomele ulcerului sau ale oricărei afecțiuni a stomacului. Ficatul este un organ care poate fi afectat de stres, sau se pot accentua simptomele bolilor hepatice din aceasta cauză.

Gastrita, supranumită și «boala stresului» se manifestă prin inflamația mucoasei stomacale ce poate fi declanșată de o multitudine de factori printre care și stresul.

Manifestările clinice pot fi de la discret disconfort epigastric, arsuri (pirozis), balonări, greață, inapetență, până la dureri epigastrice intense - când ne punem problema unui ulcer pe stres care va necesita investigații suplimentare (endoscopie digestivă superioară)", a explicat dr. Mihaela Weis, medic specialist medicină internă în cadrul Centrului Medical de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie digestivă Gastromond.

Boli care "se citesc" pe piele

Deoarece psihicul este un "furnizor" de manifestări resimțite la nivelul organismului, stresul are un rol foarte important atât în declanșarea multor boli, cât și în perceperea și trăirea acestora. Dacă un stil de viață haotic ne îmbolnăvește stomacul sau ficatul, stresul resimțit pentru o perioadă lungă de timp se poate răsfrânge și în sfera dermato-venerică, declanșând una dintre cele mai agresive afecțiuni - psoriazisul.

"Factorii declanșatori pentru această boală pot fi focarele de infecție, în special infecțiile respiratorii bacteriene rino-faringiene, infecțiile virale sau stresul.

Pe lângă faptul că produce leziuni la nivelul pielii, al unghiilor și al părului, psoriazisul poate afecta grav și articulațiile. De aici pot apărea afecțiunile articulare precum artrita reumatoidă și reumatismul articular, dar și cea mai gravă complicație a psoriazisului, artropatia psoriazică.

Artropatia psoriazică este o afecțiune inflamatorie care afectează articulațiile, astfel că pacienții prezintă articulații dureroase, tumefiate, înroșite, iar dacă boala nu este controlată terapeutic, se poate ajunge la distrugerea zonelor afectate, dar și la pierderea mobilității. Articulațiile implicate pot fi atât cele de la mână sau picior, cât și articulațiile genunchiului, șoldului sau chiar articulațiile intervertebrale. Aproximativ 30% dintre bolnavii de psoriazis dezvoltă, într-o formă mai ușoară sau mai gravă, artropatie psoriazică", explică dr. Irena Smadea, medic primar dermato-venerologie în cadrul On Clinic Constanța. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9535 secunde