Cum recunoaștem intoleranțele alimentare

595
Cum recunoaștem intoleranțele alimentare - cumrecunoastemdrionicaciortaniow-1439302688.jpg

Articole de la același autor

Alergiile alimentare sunt unul dintre cele mai frecvente diagnostice ale momentului, spun medicii, iar obiectivul principal este ca pacienții să învețe cum să ocolească ceea ce le face rău și ce regim de viață să adopte. Desigur, există și intoleranțe la alimente sau alergii la divesre produse, pe care nu le putem depista decât cu ajutorul unor teste medicale specifice.

De la stări de oboseală, stări de vomă, greață, amețeli și până la dureri abdominale, migrene, erupții cutanate, alergiile le dau de furcă celor care nu urmează un tratament adecvat sau nu cunosc tipul de alergeni pe acre nu îi tolerează. Nedescoperite la timp, aceste intoleranțe pot provoca unele boli cronice.

"Cele mai multe persoane trăiesc cu impresia că alergiile la mâncare și intoleranțele reprezintă același lucru. Nu ar trebui să le confundăm, deoarece alergiile alimentare au reacții imediate, iar intoleranțele au un răspuns imun întârziat.

Simptomele alergiilor pot apărea de la câteva minute, până la câteva ore de la ingestia alimentului. În cazul intoleranțelor, însă, mâncarea rămâne în intestin mai mult timp, nu se digeră corect și creează balonări, inflamație cronică intestinală, dureri cronice abdominale și, în unele cazuri, erupții cutanate. Spre deosebire de alergii, primele semne ale intoleranței apar abia după câteva zile sau chiar și după câteva săptămâni sau luni de la ingestie", a declarat dr. Ionica Ciortan, medic primar în medicina generală - pediatrie la clinica Iowemed din Constanța.

Atenție la gluten și fructoză!

Cele mai grave tipuri de intoleranțe sunt intoleranța la gluten și intoleranța la fructoză, însă este la fel de gravă și cea la aditivi și coloranți alimentari, pentru care pacienții trebuie să aibă o grijă deosebită, mai ales că ei sunt din ce în ce mai întâlniți în alimentele procesate în prezent. Tratamentul constă în oprirea alimentației care declanșează intoleranța, dar și un aport de enzime digestive naturale și detoxifiante de colon.

"Diagnosticarea intoleranțelor și a sindromului de malabsorbție, maldigestie se poate efectua cu ajutorul testului Lactofan care măsoară hidrogenul expirat, analizându-se în acest fel tulburarea metabolică intestinală datorată suprainfecției bacteriene intestinale, generată de reziduurile alimentare nedigerate.

Procedura este non-invazivă, ușor de realizat și aduce o informație foarte importantă medicului terapeut care poate să diagnosticheze afecțiunile de mai sus, împreună cu examenul clinic și alte investigații ulterioare", explică dr. Ionica Ciortan, medic primar pediatrie, competență în alergologie pediatrică, director al Centrului Medical IOWEMED Constanța.

După efectuarea testelor pacientul poate să efectueze și testul de intoleranță la 100 de alimente în felul acesta stabilindu-i-se și o dietă de excludere pe o perioadă de 1, 3, 6 luni, asigurându-i-se vindecarea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 01 August 2015
Stire din Sănătate : Cum ne protejăm tenul pe timpul verii
Pagina a fost generata in 0.3226 secunde