Greața, simptomul banal care poate ascunde boli grave

867
Greața, simptomul banal care poate ascunde boli grave - simptomulbanadrmihaelaweis-1438871815.jpg

Articole recomandate

Starea de greață nu este o afecțiune în sine, ci un simptom asociat mai multor afecțiuni. Acest "semnal" transmis de organism

poate fi semnul apariției sau existenței unei boli digestive, cardiovasculare sau neurologice.

Greața se definește ca senzația neplăcută asociată cu repulsia față de ingestia de alimente și cu dorința iminentă de a vărsa.

Greața este asociată cu hipersalivație, transpirații și senzația de leșin.

Este determinată de relaxarea tonusului musculaturii gastro-intestinale, dar este indusă și psihic (mirosuri neplăcute etc.).

"Deoarece greața se asociază de obicei cu anorexie și vărsături, principalele cauze ale acestor simptome sunt următoarele: apendicita acută, colecistita acută, ocluzia intestinală, peritonita acută, pancreatita acută, ulcerul gastric și duodenal, cancerul gastric. Apoi, poate fi premergătoare meningitei, migrenelor, sindromului Meniere sau poate fi resimțită după un traumatism cranio-cerebral.

Totodată, este cunoscut faptul că greața apare și în infarctul miocardic acut, insuficiența cardiacă cronică, diabetul zaharat, insuficiența renală cronică sau hepatita acută virală. Singurul moment în care senzația de greață nu reprezintă un semnal de alarmă este prezența unei sarcini, dat fiind faptul că organismul trece prin schimbări hormonale majore", a precizat dr. Mihaela Weis, medic specialist medicină internă în cadrul centrului medical de gastroenterologie, hepatologie și endoscopie digestivă Gastromond.

Atenție la deshidratare!

Cauzele senzației de greață pot fi multiple și complexe, bolnavul trebuind să încerce să identifice cauzele rememorând cu atenție comportamentul său din ultimele ore. Câteva precauții pot fi de ajutor pentru ameliorarea efectelor secundare care însoțesc aceste tulburări neplăcute: alimentație ușoară ( supă, legume, orez alb, în niciun caz grăsimi și dulciuri) și chiar să urmați o dietă timp de două-trei zile.

Pe de altă parte, vărsăturile duc adesea la apariția deshidratării, de aceea este recomandat să luați săruri de rehidratare orală, mai ales dacă se asociază și diareea.

"Trebuie să vă hidratați bine cu apă, sucuri de fructe, ceaiuri de plante. Odihna este foarte importantă în cazul unui organism solicitat și epuizat, pentru refacerea rezervelor de energie și implicit pentru a scăpa de starea de rău. Dacă urmați un tratament medicamentos, acesta ar trebui întrerupt temporar pentru că este posibil ca stomacul să fie iritat și să provoace stările de greață sau vărsăturile. Dacă sunteți însărcinată trebuie să aveți o digestie cât mai ușoară: să evitați grăsimile, să beți cât mai multe lichide și să mâncați mai puțin, adică din două în două ore.

Atenție! Dacă aceste simptome nu se opresc pe o perioadă de câteva zile trebuie să mergeți la un consult medical", a mai spus medicul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 04 Iulie 2015
Stire din Sănătate : Simptomele  unui organism deshidratat
Pagina a fost generata in 0.8873 secunde