Informaţiile zilei de la Guvern, despre banii alocaţi elevilor, transportul şcolar, dar şi "Masa caldă"

198
Informaţiile zilei de la Guvern, despre banii alocaţi elevilor, transportul şcolar, dar şi
Guvernul va aproba creşterea sumelor alocate elevilor care au obţinut premii la concursurile internaţionale, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, scrie Agerpres.


"Vom adopta decizii legate de ceea ce înseamnă creşterea sumelor pe care Guvernul le alocă pentru recompensarea performanţei, recunoaşterea şi recompensarea performanţei, în acest sens reuşind să ajungem la un cuantum de până la 20.000 de lei pentru premiile internaţionale obţinute de către elevii români care participă la aceste concursuri ", a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.


Premierul s-a referit, în context, la transportul şcolar al elevilor din mediul rural, îndeosebi a celor proveniţi din familii cu probleme financiare.


"La nivelul Guvernului şi în discuţiile avute în particular cu domnul ministru am solicitat ca prin măsurile pe care le luăm să asigurăm fiecărui elev, fiecărui copil din ţara noastră dreptul la educaţie şi să facilităm, prin măsurile pe care le luăm la nivel central, împreună cu autorităţile locale - subiect pe care l-am discutat şi în întâlnirile pe care le-am avut cu mediul asociativ al autorităţilor locale - să facem în aşa fel încât să ne coordonăm efortul pentru ca să asigurăm copiilor din România accesul şi, desigur, dreptul la educaţie ", a declarat Nicolae Ciucă.


În completare, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a detaliat cu privire la valoarea premiilor elevilor medaliaţi la olimpiadele internaţionale.


"Este vorba de o creştere până la 20.000 de lei pentru cei care la olimpiade internaţionale sunt medaliaţi cu aur absolut, deci punctaj maxim; de 15.000 de lei medalii de aur; 12.500 de lei argint şi bronzul - 10.000 de lei", a precizat Cîmpeanu.


El a adăugat că este vorba de "o creştere semnificativă, de asemenea, pentru olimpiadele regionale".


"Este vorba de o creştere - mi-e greu să o calific - de la 22 de lei per elev, cât se primea, 22 de lei per elev pentru premiul I la olimpiadă naţională pe echipe. Într-o echipă de 20 de elevi, spre exemplu, fiecare elev primea 22 de lei pentru premiul I la olimpiadă naţională, conform unei hotărâri de guvern din anul 2016. Prin hotărârea de Guvern de astăzi creştem la 600 de lei pe elev premiul întâi la Olimpiada Naţională, de la 22 la 600 de lei, deci inclusiv recunoaşterea valorii în concursurile naţionale este reglementată prin această hotărâre de guvern. Toate aceste premii se plătesc din bugetul Ministerului Educaţiei, sunt asumate", a subliniat Cîmpeanu.


În context, ministrul a anunţat că pe agenda şedinţei de Guvern se află o hotărâre şi o ordonanţă de urgenţă prin care programul 'Masă caldă' va fi extins cu încă 50 de şcoli.


"Este un element extrem de important care vine în pregătirea Proiectului Legii educaţiei ''România educată'', în care extinderea se face nu la 300, nici la 350 de şcoli, ci, aşa cum s-a agreat în discuţiile anterioare, la un milion de elevi, cel puţin un milion de elevi în România să beneficieze de masă caldă după adoptarea acestor legi", a mai spus Cîmpeanu.


Pagina a fost generata in 0.8814 secunde