Ciucă: România doreşte să fie şi parte a dialogului şi soluţiilor legate de reconstrucţia Ucrainei

79
Ciucă: România doreşte să fie şi parte a dialogului şi soluţiilor legate de reconstrucţia Ucrainei - fv9fuw1xoaiykfs-1662461762.jpg
România doreşte să fie şi parte a dialogului şi soluţiilor legate de reconstrucţia Ucrainei, a declarat, marţi, premierul Nicolae Ciucă, în intervenţia din deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române (RADR).

"România doreşte să fie şi parte a dialogului şi soluţiilor legate de reconstrucţia Ucrainei. Avem deplina disponibilitate de a ne implica activ în acest proces. Maniera în care asistăm victimele războiului purtat pe teritoriul Ucrainei dă măsura umanităţii şi responsabilităţii noastre", a spus şeful Executivului.


El a apreciat că "nu ne putem permite să fim blocaţi într-o logică de criză, avem datoria şi obligaţia de a transforma această criză multidimensională în tot atâtea oportunităţi".

Premierul a amintit în intervenţia sa online de sprijinul pe care ţara noastră l-a acordat celor peste 2,1 milioane de ucraineni care au fugit din calea războiului şi s-au stabilit sau au tranzitat România.

Totodată, Ciucă a vorbit despre facilitarea tranzitului de cereale din ţara vecină. "Este notabil faptul că peste 60 la sută din cerealele exportate de Ucraina au tranzitat sau au avut un tranzit facilitat de România", a punctat el.

"Agresiunea rusă ne-a reamintit tuturor că principiile care fundamentează Uniunea Europeană şi parteneriatul euroatlantic sunt importante şi trebuie susţinute. Erodarea acestor principii, demonizarea sau demonetizarea lor prin discursuri populiste şi extremiste sunt menite să afecteze negativ fundamentul societăţilor bazate pe drepturi, libertăţi şi supremaţia legii. De aceea România trebuie să îşi asocieze şi mai pronunţat eforturile cu cele ale partenerilor cu care împărtăşeşte aceleaşi valori şi obiective şi să redinamizeze comunitatea democraţiilor nu doar pe continentul nostru, dar şi în Asia, Africa sau America Latină", a arătat Ciucă.


Pagina a fost generata in 0.2693 secunde