Îngrijorări că se apropie valul al patrulea. „Varianta Delta se extinde rapid! Vaccinurile ne feresc de riscuri!”

298
Îngrijorări că se apropie valul al patrulea. „Varianta Delta se extinde rapid! Vaccinurile ne feresc de riscuri!” - fondingrijorari1-1625771571.jpg

Articole de la același autor

Încep să crească îngrijorările în ce priveşte răspândirea rapidă a tulpinii Delta a virusului SARS-COV-2. Deja unele ţări din Europa constată creşterea numărului de îmbolnăviri noi, iar, în ţara noastră, au fost confirmate 57 de cazuri de infecţie cu tulpina Delta şi două decese, la persoane nevaccinate.

Autorităţile române atrag atenţia cetăţenilor să nu ignore pericolul răspândirii acestei noi tulpini a coronavirusului. Varianta B1617.2 – Delta sau tulpina indiană – este considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale de îngrijorare, cu grad ridicat de contagiozitate de două ori mai mare decât tulpina iniţială şi cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.

„Tulpina Delta are potenţialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite ţări, fiind responsabilă de un număr mare de infecţii, predominant la persoanele nevaccinate. Vaccinurile actuale administrate în schemă completă îşi menţin eficienţa faţă de infecţia cu acest tip de tulpină, sens în care vaccinul produs de campania Pfizer/BioNTech asigură o protecţie de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vexzevria asigură o protecţie de 92%. Vaccinarea cu schema completă oferă protecţie faţă de boala COVID-19, scade riscul de internare, riscul de complicaţii şi de deces”, explică Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Vaccinare împotriva COVID-19.

În România au fost confirmate, până în acest moment, 57 de cazuri de infecţie cu tulpina Delta, în nouă judeţe din ţară, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeş şi municipiul Bucureşti.

O nouă serie de restricţii ridicate

Pe de altă parte, autorităţile au prelungit starea de urgenţă, însă au fost ridicate sau relaxate unele restricţii. Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, aceste măsuri sunt legate de incidenţă şi nu de prevenire a unui eventual val al patrulea de infectări. Astfel, a fost eliminată regula de şase persoane la masă, la restaurantele aflate în aer liber, iar, la evenimentele private, nunţi şi botezuri, suprafaţa pe persoană a fost redusă la doi metri pătraţi în loc de patru metru pătraţi. De asemenea, la activităţile culturale în aer liber pot participa până la 1.000 de persoane care stau pe scaun. În ce priveşte persoanele care au trecut prin boală, acestea sunt exceptate de la măsura carantinei la intrarea în ţară, în limita a 180 de zile de la infectarea cu SARS-CoV-2. Înainte, această limită era de 90 de zile. În plus, persoanele care au avut COVID în ultimele şase luni vor putea participa la evenimente în aceleaşi condiţii ca şi persoanele vaccinate sau cu un test negativ.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4309 secunde