Inspectoratul Teritorial de Muncă vrea să combată cancerul profesional

136
Inspectoratul Teritorial de Muncă vrea să combată cancerul profesional - canceritm-1486048726.jpg

Articole de la același autor

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Constanța se implică la ora actuală, prin controalele pe care le efectuează, în acțiunile de combatere a cancerului profesional, considerat principala cauză a deceselor legate de muncă în Uniunea Europeană. Astfel, în perioada următoare vor fi controlați toți angajatorii care utilizează substanțe cancerigene sau amestecuri chimice care provoacă boala. Printre acestea se numără: azbestul, benzenul, clorura de vinil, nichelul, pulberea de lemn, produse rezultate din prelucrarea țițeiului și cărbunelui, fibra de sticlă. "Riscurile pentru siguranța și sănătatea lucrătorilor trebuie eliminate sau reduse la minimum. Angajatorii trebuie să identifice și să evalueze riscurile pentru lucrători asociate cu expunerea la agenți cancerigeni și trebuie să prevină expunerea lor atunci când riscurile apar. Dacă este posibil, substanța cancerigenă trebuie înlocuită cu o alternativă mai puțin periculoasă. În caz contrar, agenții cancerigeni, în măsura în care este posibil din punct de vedere tehnic, trebuie să fie fabricați și utilizați într-un sistem închis pentru a preveni expunerea lucrătorilor", a declarat șeful ITM, Eugen Bola.

În cazul în care acest lucru nu este posibil, expunerea lucrătorilor trebuie să fie redusă cât mai mult posibil printr-o serie de măsuri, cum ar fi: limitarea cantităților de agenți cancerigeni manipulate la locul de muncă, limitarea numărului de lucrători expuși sau susceptibil a fi expuși, evacuarea acestor agenți de la sursă prin ventilație locală sau generală, măsurarea concentrațiilor din aer pentru detectarea precoce a expunerilor anormale. De asemenea, se are în vedere aplicarea unor proceduri și a unor metode de muncă adecvate, aplicarea de măsuri igienico-sanitare, delimitarea și semnalizarea corespunzătoare a zonelor de risc, montarea de dispozitive pentru situații de urgență, depozitarea, manipularea și transportul în recipiente etanșe și etichetate.

În plus, evaluarea riscurilor și măsurile de prevenire și protecție care se pun în practică trebuie să țină cont de persoanele vulnerabile existente în companie: tineri, femei gravide sau care alăptează, lucrători cu afecțiuni cronice pentru care există contraindicații medicale.

Mai mult decât atât, patronii sunt obligați ca pentru orice activitate în care există risc de contaminare cu agenți cancerigeni, să ia măsuri adecvate pentru a se asigura că lucrătorii nu mănâncă, nu consumă alimente și nu fumează în zonele de lucru în care există riscul contaminării cu substanțe cancerigene și să le pună la dispoziție grupuri sanitare și dușuri suficiente.

Pentru unele activități este posibilă și o creștere sensibilă a expunerii. Conform acestei ipoteze și plecând de la premisa că toate măsurile tehnice și de protecție colectivă au fost deja luate, este obligatoriu ca lucrătorii care desfășoară astfel de activități să dispună de echipament individual de protecție adaptat riscurilor și să poarte corect acest echipament atât timp cât expunerea persistă. Trebuie precizat că angajatorul este cel care pune la dispoziția lucrătorilor acest echipament, în mod gratuit, asigură întreținerea lui și supraveghează modul în care este utilizat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0381 secunde