INUNDAȚII DEVASTATOARE PESTE ROMÂNIA / INFORMAȚIA ZILEI, DE LA MAI

129
INUNDAȚII DEVASTATOARE PESTE ROMÂNIA / INFORMAȚIA ZILEI, DE LA MAI - cumagestionatmai-1465394908.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a prezentat Guvernului o informare privind gestionarea situațiilor de urgență generate de inundațiile și viiturile din perioada 24 mai 2016 - 6 iunie 2016 și efectele acestor fenomene hidrometeorologice.


La nivel național au fost afectate 374 de localități din 31 de județe, cele mai dificile situații fiind înregistrate în Bacău, Harghita, Neamț și Vrancea. Peste 4.850 de pompieri, polițiști și jandarmi au intervenit zilnic pentru limitarea efectelor inundațiilor și viiturilor. În cadrul misiunilor, au fost evacuate preventiv 133 de persoane din zonele inundate, iar 76 de persoane au fost salvate din situații de risc. Cu toate eforturile depuse, două persoane în vârstă de 49 de ani, respectiv 73 de ani, și-au pierdut viața în viituri produse pe raza județelor Bacău și Vrancea. 
 

Din evaluările realizate la nivelul prefecturilor, fenomenele hidrometeorologice periculoase au afectat: 692 de locuințe din 13 județe, 1673 de anexe gospodărești din 15 județe, 32 de școli, cămine culturale, săli de sport din opt județe, 658 de poduri și podețe, 18.753 hectare și terenuri agricole. Totodată, au fost temporar blocate, închise sau s-a dispus restricționarea circulației pe patru tronsoane de cale ferată și pe 11 kilometri de drumuri naționale.


Pentru limitarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase, Centrul Național de Conducere Integrată al MAI a fost în permanentă legătură cu celelalte instituții din Comitetul Național pentru Situații de Urgență. La nivel teritorial, au fost activate Comitete județene pentru Situații de Urgență în șapte județe în care a fost instituit Codul Roșu (Neamț, Bacău, Vrancea, Iași, Galați, Suceava și Harghita). La momentul primelor atenționări de Cod Roșu hidrologic au fost dislocați 272 de angajați din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din alte județe neafectate de inundații, pentru a interveni în județele în care s-a instituit Cod Roșu.


Pentru evaluarea pagubelor produse de inundații și de viituri, precum și pentru stabilirea modalităților de sprijin pentru persoanele ale căror locuințe au fost afectate și sunt acum imposibil de utilizat, au fost constituite comisii mixte în 20 de județe, respectiv: Alba, Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Galați, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Vaslui, Vâlcea și Vrancea. Activitatea acestor comisii este în derulare, urmând să se încheie cât mai repede cu un raport de sinteză care va fi înaintat Comitetului Ministerial pentru Situații de Urgență din cadrul instituției care gestionează bunurile afectate și care va dispune măsuri pentru alocarea fondurilor necesare. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.867 secunde