Investigație a Consiliului Concurenței pe piața imunoglobulinei: se suspectează o posibilă înțelegere între producători

142
1
Investigație a Consiliului Concurenței pe piața imunoglobulinei: se suspectează o posibilă înțelegere între producători - 61925817-1530531895.jpg

Articole recomandate

Consiliul Concurenței a anunțat luni că a declanșat o investigație privind o posibilă înțelegere între unele companii producătoare și deținătoare ale autorizațiilor de punere pe piață a imunoglobulinelor normale umane, acestea fiind Biotest Pharma GmbH Germania, Octapharma Pharmazeutika Produktionsges Mbh Austria, Octapharma S.A.S. Franța, Octapharma AB Suedia, Octapharma (IP) Limited Marea Britanie, CSL Behring Gmbh Germania, Kedrion Spa Italia, Baxter SA Belgia, Baxalta Belgium Manufacturing SA Belgia, Baxter AG Austria. Companiile vizate de investigație sunt membre ale Asociației Companiilor Producătoare de Terapii cu Proteine Plasmatice (PPTA), asociație care reprezintă interesele industriei, arată un comunicat transmis luni de autoritatea de concurență.


"Investigația vizează un posibil comportament anticoncurențial ce constă în adoptarea unei strategii coordonate între aceste companii, prin limitarea și întreruperea aprovizionării pieței românești cu imunoglobulină umană normală, de către aceste companii, cu scopul eliminării taxei clawback și obținerii unui cadru fiscal mai favorabil și, implicit, ameliorării marjelor de profit", spun oficialii Consiliului Concurenței.


Imunoglobulina este o substanță fabricată din plasma din sângele uman, cu rol esențial în sistemul imunitar al corpului uman. Imunoglobulina atacă substanțele străine, cum ar fi bacteriile, și asistă corpul în distrugerea lor. Imunoglobulinele normale sunt incluse pe lista Organizației Mondiale a Sănătății privind medicamentele esențiale.


În cadrul investigației, au fost efectuate simultan inspecții inopinate atât în România, cât și în Belgia și în Italia. Autoritățile de concurență din cele două state au efectuat inspecții la sediile companiei Kedrion din Italia (Milano și Castelvecchio) și al PPTA din Bruxelles, în condițiile legale din aceste țări, la solicitarea Consiliului Concurenței din România, iar inspectorii români de concurență au asistat la desfășurarea acestora.


Atât în Belgia cât și în România, inspecțiile inopinate sunt autorizate prin mandat judecătoresc și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate, menționează autoritatea română de concurență.


"Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor", spun oficialii Consiliului Concurenței.


Acesta este al doilea caz în care Consiliul Concurenței solicită asistență din partea autorităților de concurență din Uniunea Europeană în derularea unei investigații.


În septembrie 2017, Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața asigurărilor de aviație, în cadrul căreia s-au cules informații de la companii din România și Anglia, cu sprijinul Autorității Britanice de Concurență și Piețe.








Comentează știrea

https://www.candipharm.com/
16 decembrie 2022
https://www.candipharm.com/

candipharm

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 04 Aprilie 2018
Stire din Economie : Mozaic economic
Joi, 08 Februarie 2018
Stire din Economie : Pulsul economiei
Vineri, 12 Ianuarie 2018
Stire din Economie : Economia, pe scurt
Pagina a fost generata in 0.5473 secunde