Investiții la Sanatoriul Techirghiol. "Vor avea loc ample lucrări de consolidare şi reparare"

2183

Articole de la același autor

Lună de lună, Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol este asaltat de pacienţi din întreaga ţară. Din acest motiv, unitatea sanitară face toate eforturile pentru a le asigura pacienţilor cele mai bune condiţii. În acest sens, de curând au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Consolidare și reparare în regim de urgență și amenajări interioare, recompartimentări și refacere finisaje Corp C1”.





La Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol se prezintă anual mii de persoane aflate în suferinţă, care vor să beneficieze de factorii naturali de cură, ştiindu-se că unitatea medicală îmbină cu succes tradiţia și inovaţia (baza clinică este bazată pe cercetare şi dotată cu ultimele tehnologii în domeniu, inclusiv robotică medicală de recuperare). Pentru că timpul nu iartă nimic, spaţiile în care se desfăşoară actul medical au început să se degradeze, necesitând lucrări de reabilitare. Potrivit managerului unităţii, Elena- Roxana Ţucmeanu, starea actuală a corpului C1 care reprezintă baza de tratament din cadrul Complexului balnear din Techirghiol, aflată în exploatare din anul 1972, necesită urgent lucrări de consolidare, reparare construcții și instalații, amenajări interioare, recompartimentări și refacere a finisajelor. În subsolul clădirii, din cauza atmosferei agresive create prin folosirea pentru tratamente a apei sărate și nămolului sapropelic din lacul Techirghiol, cu vapori de sulf, bioxid de carbon, cea mai mare parte a elementelor structurale ale planșeelor, grinzilor și stâlpilor de rezistență sunt afectate prin coroziunea chimică a betonului și a armăturii și prin exfolierea betonului de acoperire a armăturii.



În privința celorlalte elemente constructive, precum acoperișul, învelitorile, sistemele de dirijare și evacuare a apelor meteorice, instalațiile interioare cu conducte purtătoare de apă, sanitare și termice din subsolul clădirii, s-au constatat deteriorări parțiale, cu efecte nefaste asupra exploatării clădirii. Trotuarele de gardă din jurul clădirii sunt degradate, cu pante inverse (spre clădire) și vor fi, de asemenea, reabilitate. Au fost efectuate expertize tehnice ale instalațiilor sanitare, de ventilare și electrice, au fost identificate toate deficiențele și au fost propuse măsurile și lucrările necesare de remediere, luând în considerare criteriile de siguranță și accesibilitate în exploatare, rezistența mecanică și stabilitate, igiena, sănătatea și protecția mediului înconjurător, economia de energie etc.



Actul medical nu va fi afectat

În acest context, la solicitarea unității medicale, Ministerul Sănătății va aloca 55 de milioane de lei pentru consolidarea și repararea în regim de urgență, amenajări interioare, recompartimentări și refacere a finisajelor corpului C1- baza de tratament. Menționăm că, în timpul execuției lucrărilor, nu va fi afectat actul medical, acestea se vor desfășura etapizat și pe tronsoane de clădire, asigurându-se continuitatea tratamentelor balneare pentru pacienții sanatoriului.



Pentru a se asigura tratamente medicale la cele mai înalte standarde de calitate, s-a demarat un alt proiect de investiții care constă în edificarea unei săli de kinetoterapie modernă, cu o suprafață de 629 m² și cu spații anexe. „Lucrările propuse constau în realizarea unei structuri noi metalice, iar pentru realizarea ventilației și climatizării se vor folosi surse regenerabile de energie”, a adăugat managerul unităţii medicale.



De asemenea, secţia de copii este în curs de reabilitare printr-un amplu proiect finanțat cu fonduri de la Compania Națională de Investiții, având o valoare totală de aproximativ 16 milioane de euro.

„Secția spital de recuperare medicală neuro-psiho-motorie a copiilor are în structură 180 de paturi, din care 80 de paturi sunt închise temporar. În prezent, este aprobată o investiție prin care se vor realiza reparații capitale, lucrări de reconfigurare și extindere pentru opt dintre corpurile de clădiri existente, precum și reconfigurarea funcțiunilor, extindere și dotări cu echipamente. La finalul investiției, vor fi asigurate toate circuitele medicale și spațiile adecvate conform legislației în vigoare, va crește adresabilitatea prin crearea de condiții de masă, cazare și tratament de înaltă calitate, vor fi eficientizate activitățile prin soluții tehnice inovative care vor duce la diminuarea costurilor”, ne-a declarat managerul.



Toate aceste proiecte se vor desfăşura astfel încât să asigure continuitate actului medical în secţiile unităţii medicale. Menţionăm că, la momentul actual, sanatoriul asigură servicii medicale populației din toată țara, cât și pacienților străini a căror pondere a ajuns în ultimii ani între 8% -10%. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, la nivel național predomină pacienții cu vârsta medie de aproximativ 60 ani. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2356 secunde