"Isteria" coronavirus bate la porțile Constanței!

5623

Articole de la același autor

Noul coronavirus a creat o stare de isterie generalizată, iar în Constanța, la fel ca în întreaga lume, oamenii au început să fie tot mai temători pentru viața lor. De teama coronavirusului, oamenii au luat cu asalt supermarketurile, pentru a se aproviziona cu alimente, și farmaciile, pentru a-și cumpăra măști de protecție. 


Așa cum era de așteptat, și constănțenii au fost cuprinși de isterie. Peste tot, întâlnim oameni speriați, farmaciile sunt, efectiv, asaltate de cetățeni care cred că, dacă își fac stocuri de medicamente sau măști de protecție, au rezolvat problema. 
Autoritățile ne asigură, însă, că nu este cazul să devenim isterici, ci doar să ne ferim să intrăm în contact cu persoane bolnave. Dr. Suzan Ibram, medic epidemiolog la Direcția de Sănătate Publică Județeană, îi sfătuiește pe constănțeni să nu intre în panică, pentru că în România nu avem niciun caz de coronavirus și totul este sub control. Totuși, ea le aduce la cunoștință cetățenilor care vin din Italia, spre exemplu, să spună de unde vin. 


"Am înțeles că au început pe la punctele de frontieră să dea date eronate, în mod intenționat. Nu este corect ceea ce fac. Ei trebuie să se autoizoleze la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, pentru că doar așa se poate ține situația sub control", a declarat specialistul, pentru "Cuget Liber". 


Medicul a precizat că, dacă populația vrea să folosească măști de protecție, atunci s-o facă așa cum trebuie, adică să nu își pună masca numai pe buze, iar nasul să respire normal, în aer, ci pe întreaga față. Dar ce ne facem, în condițiile în care nici o farmacie din județ nu mai are astfel de măști? Ieri dimineață, la fel ca și în zilele trecute, oamenii au format cozi la farmacii pentru a-și procura aceste măști și pentru a se proteja. Din păcate, acestea nu mai sunt disponibile în drogherii, ci doar pe alte site-uri, care nu sunt de profil, și care au speculat momentul, comercializându-le la prețuri chiar de 10 ori mai mari decât în mod obișnuit! 


Marea majoritate a măștilor, produse chiar în… China 
Președintele Colegiului Farmaciștilor din Constanța, Vasile Rizea, recunoaște că în județul nostru s-a instituit un fel de isterie, dar spune că sunt persoane care și-au cumpărat măști, dar nu le folosesc în mod corect. 


"Multe s-au dat aiurea și nu sunt folosite când trebuie. Unii oameni au luat măști pentru copii, ca să se joace. Oricum, aceste măști ne protejează. Este adevărat că nu 100%, dar cât de cât. Toată lumea ne  întreabă dacă mai avem, toate farmaciile întreabă la depozite, dar nici acestea nu au așa ceva, mai ales că 90% sunt produse în China. În ceea ce privește costurile, la noi, o mască de protecție costă 30 de bani, iar cele mai bune, între 50 de bani și 1 leu bucata", a precizat Vasile Rizea. 
Desigur, situația creată a ajuns și la urechile Consiliului Concurenței, care investighează deja comportamentul companiilor care comercializează produse și echipamente de protecție medicală, în contextul scumpirii masive a acestora, respectiv la 10 lei bucata, cât erau în cursul zilei de ieri, spre exemplu. 


Școli închise parțial 
Nu vă gândiți că gripa sau teama de noul coronavirus nu a avut impact și asupra unităților de învățământ constănțene. La ora actuală, au precizat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), s-a transmis tuturor unităților de învățământ din județ să limiteze la maximum sau să suspende organizarea oricăror manifestări colective școlare sau extrașcolare (simpozioane, conferințe, excursii, vizite de studiu la nivel local sau național). 
De asemenea, s-a recomandat ca activitățile planificate în cadrul Săptămânii "Școala altfel" să se desfășoare în sediul/incinta unităților de învățământ, evitând în acest mod riscul apariției unor cazuri de îmbolnăviri. 


"Aceste măsuri vin ca urmare a evoluției situației epidemiologice determinate de creșterea numărului cazurilor de îmbolnăvire prin infecții respiratorii acute și gripă în unitățile de învățământ, precum și a atenționărilor Ministerului Sănătății și ale Ministerului Afacerilor Externe referitoare la riscul infectării cu diverse virusuri", au declarat reprezentanții ISJ. 


În prezent, în Constanța avem 160 de cazuri de gripă în rândul copiilor, iar șase unități de învățământ au fost parțial închise. Este vorba despre Grădinița "Florilor", Liceul Tehnologic "Nicolae Dumitrescu", ambele din Cumpăna, Școala Gimnazială nr. 10 "Mihail Koiciu", Grădinița cu Program Prelungit nr. 6,  Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu" și Școala Gimnazială nr. 38 "Dimitrie Cantemir" din Constanța. 


Ce măsuri au luat autoritățile 
Tot pentru prevenirea îmbolnăvirilor, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au stabilit o serie de măsuri care urmează să fie luate pentru preîntâmpinarea posibilei răspândiri a coronavirusului. În primul rând, s-a decis stabilirea unor zone de carantinare bine delimitate, destinat persoanelor cu înalt risc de transmitere a infecției cu coronavirus. Astfel, au fost propuse trei spații de carantinare pe raza județului, care vor fi folosite la nevoie. 


De asemenea, a fost verificată resursa umană medicală (medici și asistente), care să fie relocați în zonele de frontieră, pentru triaj epidemiologic. În acest moment, există personal medical în PTF Vama Veche, PTF Negru Vodă și au fost detașați specialiști și la celelalte puncte de trecere a frontierei. În același timp, a fost asigurat personal medical în Portul Constanța și în Aeroportul Internațional "Mihail Kogălniceanu" Constanța. 


Totodată, a fost constituit un grup de lucru activ, care se va afla sub coordonarea Direcției de Sănătate Publică Constanța, cu rol de prevenție, intervenție și comunicare a situației în timp real. Înainte de toate, însă, sunteți sfătuiți să respectați un minim set de reguli, extrem de important împotriva îmbolnăvirilor, care a fost făcut public și de Ministerul Sănătății. Așadar, spălați-vă mâinile de multe ori. În plus, dezinfectarea poate fi decisivă pentru prevenirea infecției. Apoi, mențineți distanța de cel puțin doi metri între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră. 


Dacă aveți infecție respiratorie acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați mâinile. Nu uitați, Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca metodă de prevenire sau tratament. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.762 secunde