Istoria adidașilor și cum au ajuns aceștia să fie printre cele mai cumpărate încălțări

870
Istoria adidașilor și cum au ajuns aceștia să fie printre cele mai cumpărate încălțări - 0iprttuxm4ucjyk6k-1572345451.jpg

Articole recomandate

Cuvântul "adidași", utilizat în limba română, provine de la cunoscuta firmă "Adidas" al cărui nume reprezintă o combinație dintre porecla "Adi" a lui Adolf Dassler și numele său de familie, acesta fiind cel care a pus bazele companiei. Și mai interesant este că fratele său, Rudolf Dassler, a înființat și acesta o cunoscută companie de încălțăminte, "Rudi", numită tot după porecla sa, care, ulterior, a devenit Puma.

În limba engleză, cuvântul "sneakers" (tradus "adidași") are altă etimologie. Provine de la cuvântul "sneak" ce înseamnă a te furișa. Talpa de cauciuc folosită pentru fabricarea adidașilor era mai puțin zgomotoasă față de tălpile clasice folosite până atunci, iar de aici și numele încălțărilor.

Adidașii au denumiri diferite și diverse de-a lungul mapamondului, dar istoria lor este aceeași. La început, adidașii au fost fabricați pentru practicarea sporturilor sau a altori tipuri de activități fizice.

Primii adidași pot fi considerați a fi "plimsolls" care datează din secolul 18 și care erau niște pantofi cu talpă din cauciuc. La "plimsolls" nu se făcea, însă, diferența dintre piciorul stâng și cel drept. Prin anul 1892, compania americană U.S. Rubber Company au adus pe piață niște încălțări cu mult îmbunătățite și mult mai confortabile, cu talpă din cauciuc, care s-au numit "Keds". Din 1917, "Keds" au început să fie produși în masă.

Tot în 1917, Marquis Converse a produs primii adidași special pentru basketball șii i-a numit Converse All Stars. În 1923, Chuck Taylor a început să susțină compania, iar converșii au început să fie cunoscuți ca Chuck Taylor All Stars, fiind cei mai bine vânduți adidași de basketball ai tuturor timpurilor.

1924 a fost anul în care Adolf Dassler a pus bazele companiei " Adidas", care este și la momentul actual una dintre cele mai mari companii producătoare de echipament sportiv. În 1948, fratele său, Rudolf Dassler și-a înființat propria companie, Puma, care, la momentul actual, este a treia cea mai mare companie producătoare de echipament sportiv.

Compania Nike a fost înființată în 1964 sub numele de Blue Ribbon Sports și a devenit oficial Nike în 1971. Nike a devenit populară pentru colaborarea sa cu Michael Jordan din 1984, când acesta a semnat un contract pentru a purta celebrii Air Jordan. La ora actuală, Nike este cel mai mare producător de încălțări și haine destinate sportului.

Până în prima jumătate a secolului 20, adidașii erau utilizați predominant pentru activități sportive. Ulterior, au început să fie purtați ca piese vestimentare, de zi cu zi. Acum fac parte din garderoba noastră și mulți dintre noi dețin mai mult de două perechi. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.714 secunde