Job-urile cu jumătate de normă, vânate de studenți

971
Job-urile cu jumătate de normă, vânate de studenți - 19a6078633acc216383555e080996c6d.jpg
Viața de student din ziua de azi e destul de grea. Trebuie să își plătească taxa de școlarizare, trebuie să-și plătească chiria, să-și cum-pere cărți pentru studiat, să trăiască, să se distreze.
Fără un suport financiar consistent din partea părinților, mulți tineri renunță la studii și își caută un loc de muncă, în speranța că, la un moment dat, își vor putea face și facultatea. Unii însă ar dori să îmbine cursurile cu un loc de muncă. Puțini reușesc.
Oferta pentru job-uri cu jumătate de normă este aproape inexistentă în județul Constanța. Iar un loc de muncă full-time este aproape imposibil de împăcat cu cursurile mai ales la forma de școlarizare cu frecvență. Tinerii se plâng că vor să muncească, dar nu au unde.
"Aș vrea să pot să câștig un ban al meu, să nu mai stau cu mâna întinsă la părinți. Dar nu am găsit nicăieri. Pe site-urile de specialitate sunt câteva oferte în București sau în alte orașe, dar pentru Constanța nu", ne-a spus Andrei Petre.

Ofertă bogată în asigurări
Job-uri cu jumătate de normă ar mai fi, însă multe nu li se potrivesc tinerilor. "Singurii pe care nu îi interesează foarte mult programul sunt cei din asigurări. Am încercat acolo și la început spun că poți să îți faci singur programul, dar programează tot felul de ședințe și întâlniri, încât nu prea mai ai timp de nimic. În asigurări e dificil deoarece, pe lângă faptul că trebuie să ai o anumită ținută și abilități de comunicare, trebuie să ai și foarte multe cunoștințe cu bani, pe care să le abordezi și să le propui să își facă asigurare. Este destul de dificil pentru un tânăr", ne-a declarat Mihaela Soare.

Se caută vânzători de produse cosmetice
În urmă cu doi-trei ani, ofertele pentru part-time începuseră să se înmulțească, însă criza economică le-a redus. Potrivit reprezentanților Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, la ora actuală, mai puțin de cinci la sută din job-urile existente pe piață sunt pentru forma de colaborare cu jumătate de normă. Cele mai multe disponibile sunt posturile de consultant asigurări, consultant financiar, consultant bancar, reprezentant vânzări produse cosmetice sau reprezentant vânzări produse de nutriție. Se mai găsesc și posturi de secretară, operator introducere date, operator relații cu clienții, operator sondaje de opinie sau operator call-center.

Muncă full-time, salariu part-time
Tinerii mai spun că este și capcana unui job part-time care se transformă într-unul full-time, dar plătit la jumătate. "Am încercat la vreo două firme. Ei spun că vor să te angajeze cu jumătate de normă, dar, curând, cele patru ore devin cinci, apoi șase, până când ajungi să lucrezi tot atât timp cât o slujbă cu normă întreagă, doar că ești plătit la jumătate. Și nu este vorba despre eficiența noastră, ci pur și simplu, pe măsură ce capeți experiență ți se dau sarcini noi", a explicat Georgiana Pârvu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.31 secunde