Sănătate, că-i mai scumpă decât toate!

Spitalul Județean Constanța a majorat tarifele pentru serviciile medicale chiar și cu 100%

5863
Spitalul Județean Constanța a majorat tarifele pentru serviciile medicale chiar și cu 100% - 03114c0c3fae310726281dd79793bcc3.jpg
Comitetul director al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța a hotărât, în prima întrunire de la numirea în funcție, majorarea tarifelor pentru ziua de spitalizare, pentru intervențiile chirurgicale, cât și pentru eliberarea diverselor certificate medicale. Conducerea spitalului a atras atenția că vor scoate bani
din buzunar doar persoanele neasigurate la fondul național de sănătate.

Tarifele percepute de cadrele SCJU Constanța pentru serviciile medicale prestate nu au mai fost modificate din 2006, susțin reprezentanții unității spitalicești. Motiv pentru care, prețurile impuse persoanelor neasigurate ajunseseră, potrivit managerului spitalului, dr. Dan Căpățână, sub nivelul celor stipulate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța pentru bolnavii care contribuie la fondul național de sănătate. "Am constatat acest aspect zilele trecute. A fost internată o persoană din Franța, care a plătit 417 lei pentru două zile de spitalizare. Dacă arată factura în țara natală, vor vrea francezii să se trateze numai la noi", a exemplificat managerul.

Pereți crăpați și mucegăiți, la prețuri de hotel
Noul comitet director a schimbat însă situația. În urma întrunirii desfășurate luni, 17 august, directorii SCJU Constanța au stabilit majorarea tarifelor pentru zilele de spitalizare, actele medicale eliberate și intervențiile chirurgicale efectuate. Noile prețuri au intrat în vigoare de ieri. "Majorarea tarifelor variază între 20 și 100%. De exemplu, pentru Secția de Chirurgie Plastică și Recuperatorie, tariful pentru ziua de spitalizare a fost majorat cu 100%. După majorări, ziua de spitalizare este de 310 lei pentru această secție", a afirmat Violeta Androne, director economic al SCJU Constanța.
Pacienții scot din buzunare sume diferite pentru ziua de spitalizare, în funcție de complexitatea afecțiunilor și de secția pe care sunt internați. "Tariful pentru ziua de spitalizare include cheltuielile cu apa curentă, energia electrică și retribuțiile personalului", a precizat directorul economic. La acestea se adaugăși banii dați pe medicamente.
Pentru o zi de spitalizare în Compartimentul de Diabet pacienții plătesc 230 de lei, pentru Obstetrică - Ginecologie - 220 de lei, la Terapie Intensivă Copii - 203 de lei, iar la Ortopedie - 380 de lei. Pe secțiile chirurgicale, costurile unei zile de internare variază între 380 de lei, pentru specializarea Buco-maxilo-facială și 340 de lei, pentru Chirurgie Infantilă. Tariful cel mai piperat îl achită pacienții neasigurați care ajung pe Secția de Terapie Intensivă Adulți, respectiv 451 de lei.
Nu putem însă să nu ne întrebăm ce anume justifică mărirea acestor tarife, mai ales în cazul secțiilor unde condițiile de spitalizare lasă mult de dorit. De exemplu, bolnavii vor scoate din buzunar 200 lei pentru a fi spi-talizați, o zi, în Secția de Endocrinologie, aflată într-o stare avansată de degradare - cu pereți crăpați, mucegăiți și unde accesul spre toaletă se face pe un podeț din lemn, așezat peste o groapă adâncă de câțiva metri.

Între 50 și 100 lei, pentru a fi consultați de medic
Pe lângă ziua de spitalizare, bolnavii neasigurați achită, separat, hrana consumată în spital și actele medicale de care beneficiază. Contravaloarea meselor servite în spital a rămas neschimbată: 5,5 lei pentru masa de prânz și 10,6 lei pentru trei mese pe zi. În schimb, bolnavii vor scoate mai mult din buzunar pentru consultații: 70 de lei pentru medicul primar, 50 de lei pentru specialist și, noutatea introdusă de noua conducere, 100 de lei pentru a fi văzuți de un medic profesor. Pentru un avort la cerere nu se va mai plăti 150 de lei, ci 200 lei, iar mămicile care vor dori să fie asistate la naștere de un doctor din afara SCJU Constanța vor achita 1.000 de lei. Tariful pentru o analiză RMN a crescut de la 12 lei, la 25 lei. Comitetul director a majorat și tarifele pentru eliberarea de diverse documente medicale: pentru un certificat prenupțial se va plăti 150 de lei, pentru un certificat eliberat pentru port-armă cei interesați vor scoate din buzunar 200 de lei, iar pentru actele eliberate de Serviciul de Medicină Legală se percep între 50 și 100 de lei.
O altă modificare adusă de conducerea SCJU Constanța vizează programul de vizite. Astfel, de luni până vineri, bolnavii pot fi vizitați în intervalul orar 15,00 - 17,00, iar sâmbătă și duminică, între orele 13,00 - 16,00.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3146 secunde