Judecătorul Lia Savonea este noul președinte al CSM

351
Judecătorul Lia Savonea  este noul președinte al CSM - judecatorullia-1544632480.jpg

Articole de la același autor

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a reunit, ieri, pentru a-și alege noua conducere - președintele și vicepreședintele.

Astfel, judecătoarea Lia Savonea a fost aleasă președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar procurorul Nicolae Andrei Solomon - vicepreședinte.

"Continuăm aceleași obiective începute încă din anul 2017, să asigurăm independența justiției, să asigurăm o justiției mai funcțională, să rezolvăm chestiunile restante din justiției. Desigur avem și ceva probleme pe care trebuie să le rezolvăm - cu limitele libertății de exprimare și cu încălcări ale legii - pe ici, pe colo. E cazul să separăm odată apele și să demonstrăm că avem capacitate de autoreglare instituțională", a declarat Lia Savonea, citată de stiripesurse.ro

Cine este

Lia Savonea

Fostă șefă a Curții de Apel București, Lia Savonea este considerată unul dintre cei mai influenți membri din cadrul Secției pentru judecători a CSM. Este soția avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet al lui Cătălin Voicu, cel care a fost condamnat definitiv în două dosare penale.

Ea a activat ca judecător doar în instanțele din București. Lia Savonea este judecător de 22 de ani, iar din 2003 a lucrat exclusiv în materie penală. Din 2009 a ocupat funcția de vicepreședinte al CAB, în perioada 2010-2011, a fost președinte cu delegație al CAB, iar, începând cu anul 2012, a ocupat funcția de președinte.

În perioada în care era președinte al CAB, Savonea emitea la solicitarea DNA mandatele de interceptare și de monitorizare în dosarele de corupție, au declarat surse din magistratură pentru Ziare.com.

Dosarele

Savonea a soluționat mai multe dosare celebre. Ea a decis ca fiind greșite soluțiile procurorilor militari care au instrumentat dosarele membrilor familiei Ceaușescu. După ce cuplul dictatorial a fost condamnat și executat, iar cercetările au fost extinse asupra lui Valentin, Zoia și Nicu Ceaușescu, Savonea a fost cea care a hotărât că bunurile confiscate de procurori de la aceștia să fie restituite.

A avut pe masă, în perioada noiembrie 2008-februarie 2010, dosarul retrocedărilor de pe litoral, în care a fost implicat Radu Mazăre.

Judecata procesului s-a considerat că a fost trenată, durând circa doi ani, scrie ziare.com.

O altă decizie controversată a venit în 2016, când Lia Savonea și judecătorul Daniel Gradinaru au hotărât ca frații Bogdan și Răzvan Mararu să fie eliberați și cercetați în arest la domiciliu, într-un dosar privind atentatul din cartierul bucureștean Vitan din 2012.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4119 secunde