La pas prin parcurile Constanței. "Vrem țarcuri pentru animalele de companie!"

732

Articole de la același autor

Parcurile Constanței, și așa puține la număr, nu duc lipsă de graffitti și covoare din coji de semințe. "Ne plângem că nu avem spații verzi, dar nu avem grijă de ele!", ne-a reclamat un constănțean, în timp ce o altă doleanță vizează absența spațiilor special destinate animalelor de companie. 


După ce în spațiile dintre blocuri au început să răsară coloși de beton, parcurile au rămas singurele "oaze de verde" din orașul de la malul mării, singurele refugii pentru relaxare în aer liber. Într-o ediție anterioară, v-am prezentat cum se înfățișează parcurile din cartierele mărginașe ale municipiului; continuăm demersul jurnalistic prin parcurile din centrul orașului. Dacă la periferie constănțenii reclamau, în general, faptul că nici măcar iarba nu este verde, în parcurile din centrul municipiului este alta situația. 


Prima oprire o facem în Parcul Arheologic. Rezultat al unui proiect de reabilitare care a durat ani de zile, parcul din imediata vecinătate a Primăriei Constanța se înfățișează constănțenilor cu o tematică bine definită, cu puncte de atracție care stârnesc interesul. De exemplu, zona de fântâni arteziene, dinspre strada Traian a fost toată vara atracția principală pentru cei mici. Altele sunt însă nemulțumirile oamenilor cu privire la acest parc. 


"Abia a fost reabilitat și deja panourile sunt mâzgălite cu graffitti. În plus, deși au fost montate plăcuțe informative în dreptul obiectelor expuse, nu există nicio informație", semnalează Sergiu M., un constănțean pe care-l întâlnim în Parcul Arheologic. 


Un amplu proiect de reamenajare 
Parcul "Oleg Danovski" a fost igienizat în urmă cu câteva luni. Asemenea celorlalte spații, și aici a fost înlocuit mobilierul urban și a fost reabilitat locul de joacă. 
"Dar ar trebui să aibă și oamenii grijă de spațiul verde, de parcuri. Ne plângem că nu avem suficiente spații verzi, dar nici noi nu le protejăm", ne spune o mămică, revoltată că, seară de seară, pe băncile din parc par să se desfășoare campionate de spart semințe. 


Parcul din zona Teatrului de Operă și Balet "Oleg Danovski" urmează să fie supus unui amplu proces de reamenajare, anunța în urmă cu ceva vreme primarul Decebal Făgădău. 
"Parcul beneficiază de un proiect. Asta nu înseamnă că până atunci noi nu trebuie să ne facem treaba, să nu măturăm, să nu punem băncuțe, să nu reparăm iluminatul public", arăta edilul șef. 


De altfel, același covor de semințe îl regăsim și în parcul din zona Far, laolaltă cu graffitti-ul de pe mobilierul urban. Băncile ascund "surprize" precum PET-uri și ambalaje, pe care cei care ies în parc să se relaxeze preferă să le arunce în acest mod, în loc să se deplaseze până la cel mai apropiat coș de gunoi. 


"Administrația locală a mai reparat bordurile, au schimbat băncile, au montat o țâșnitoare nouă acum o săptămână sau două. Dar mai sunt multe de făcut. Trebuie reparate și scările, vine iarna, îți este și frică să urci pe ele. La fel, aleea dintre blocuri și parc nu cred că a mai fost reparată de peste 20 de ani, ajungem să ne rupem picioarele", relatează o constănțeancă ce domiciliază în zonă. 


Un alt aspect asupra căruia a atras atenția femeia a fost absența spațiilor special destinate animalelor de companie. 
"Poate ar trebui să se facă mai multe astfel de spații. Există în zona Gării, dar nu putem merge până acolo în fiecare zi, suntem oameni în vârstă, atâta bucurie mai avem și noi, să ieșim cu cățelul. Vin polițiștii locali, ne ceartă că nu avem botnițe, că trebuie să le punem zgardă, că sunt copii mici prin parc și se sperie. Dar este nevoie de un spațiu pentru ei, să alerge și ei liberi. Este spațiu suficient, să facă un țarc!", reclamă constănțeanca. 


O nouă promenadă în zona Modern 
Zilele acestea se lucrează de zor la amenajarea unui nou spațiu destinat relaxării, în municipiul Constanța. Mai precis, pe plaja Modern, unde o porțiune situată în imediata scărilor de acces este transformată în promenadă. 


Investiția este realizată de un lanț de supermarketuri, cu avizul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral. Promenadă va avea o alee pietonală, băncuțe, spațiu verde cu flori și un loc de joacă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6053 secunde