Lacrimi de durere pentru prof. univ. dr. Alexandru Avram. Arheologii constănţeni, afectaţi de moartea sa

646
Lacrimi de durere pentru prof. univ. dr. Alexandru Avram. Arheologii constănţeni, afectaţi de moartea sa - 23140907442884321212249751347196-1628248534.jpg
Lumea arheologică este zguduită de vestea stingerii din viață a unui ilustru reprezentant al ei: prof. univ. dr. Alexandru Avram. Format la școala arheologică românească, demn discipol al marelui epigrafist Dionisie M. Pippidi, Alexandru Avram a dat măsura valorii sale intelectuale și științifice în toate domeniile disciplinei istoriei. Epigrafist de talie internațională, autor al unor volume monografice în seria Histria sau cea a Inscripțiilor din Scythia Minor, dedicat studiului istoriei și arheologiei clasice, a semnat peste 100 de studii și articole de specialitate. Activitatea științifică și didactică și-a desfășurat-o deopotrivă în Romania și în Franța ca cercetător la Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" al Academiei Romane și profesor al Universității din București, ulterior, al Universității din Le Mans.
Specialiştii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa spun că acesta şi-a făcut din epigrafie și arheologie o preocupare permanentă, încununată de realizări profesionale și recunoașteri internaționale. De asemenea, el a asigurat, în domeniul său de competențe, legătura dintre știința istorică românească și cea internațională, organizând sau cooperând la organizarea unor importante manifestări științifice la nivel mondial.
Ca arheolog și-a legat numele de Histria și de săpăturile din zona sacră și din teritoriul cetății. Din 2010 avea, în colaborare, conducerea științifică a șantierului.
De aici publicase monografia ștampilelor thasiene; revizuise și completase primul volum din corpus-ul de inscripții. In mai 2021 tocmai predase tiparului o noua monografie - Importurile rhodiene de la Histria - și o culegere de studii - Pontul Euxin în antichitate. Istorie, epigrafie, arheologie. Avea în plan editarea a încă două corpora de inscripții - de la Histria și Callatis - și a unui al treilea volum consacrat ștampilelor amforice.
"A lucrat mult. Studiul, cercetarea, implicarea în viața științifică au reprezentat pentru Alexandru Avram un mod de viață. A plecat dintre noi prea repede și neașteptat. A lăsat pentru toți un gol imens, greu de admis și mai greu de acoperit. Îi datoram întreaga recunoștință. Fie ca amintirea lui să ne călăuzească mai departe în acțiunile noastre!", au declarat colegii la Muzeul de Istorie Constanţa.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5664 secunde