Istorie printre bălării! Mormântul Hypogeu, îngropat în buruieni

919

Articole de la același autor

La 22 de ani de la descoperirea sa, Mormântul Hypogeu nu este pus deloc în valoare, ba dimpotrivă, zace îngropat în mizerii și bălării, asta în condițiile în care acesta este ceva cu totul deosebit, fiind singura cameră funerară din țară pictată în întregime.

Constănțenii sau turiștii care ajung în apropierea plăjii Modern pot zări doar acoperișul acestui cavou, restul fiind greu vizibil, din cauza buruienilor care au crescut cât gardul de mari. Totuși, dacă te apropii puțin de gardul cu care este împrejmuit și dacă dai puțin la o parte vița de vie și alte bălării, se poate vedea baraca construită pentru protejarea acestui mormânt. Deși spațiul este insalubru, luna trecută, niște persoane răuvoitoare au distrus placa de la intrarea în cavou, dar aceasta a fost reparată, între timp.

Ne întrebăm, însă, de ce un astfel de obiectiv important este lăsat în paragină și nu este evidențiat, pentru ca toată lumea să afle cât de deosebit este. De ceva vreme, se tot discută despre o construcție de protecție, prin care oamenii să poată admira acest loc.

Va fi, oare, realizabil acest lucru? Arheologul Constantin Chera spune că da. "Am fost înștiințați că la sfârșitul lunii septembrie, proiectul de reabilitare al acestui spațiu va fi finalizat și pus în practică. În primul rând, se va face o cercetare la fața locului, de jur împrejur. Apoi, se are în vedere amplasarea unei construcții de protecție, care va conține aparatură pentru păstrarea microclimatului, dar și pentru posibilitatea de proiecție a imaginii din mormânt, pe un ecran mare, pe partea superioară a construcției. În acest fel, încât toată lumea care vrea să intre acolo, va putea admira prin intermediul acelui ecran, imaginile pictate din interior. Nu știm cât de repede va fi gata construcția. Totul depinde de firma care va efectua lucrările, dar în circa jumătate de an ar trebui să fie gata", a declarat, specialistul, pentru "Cuget Liber".

Acesta a precizat că Mormântul Hypogeu datează din anul 330, când a funcționat ca și cavou de familie. Acesta a fost găsit, în anul 1988, neatins, atunci când au fost construite blocurile din zonă. Printr-o minune, efectiv, totul a rămas intact, de aici și importanța cavoului la care facem referire.

Picturile se păstrează exact în starea în care au fost găsite

Desigur, în județul Constanța mai există și alte încăperi pictate, dar multe dintre ele sunt prăbușite. "Spre exemplu, mai avem unul la hotelul Maria de la Gară, mai sunt și altele descoperite de-a lungul timpului, dar cu picturi mai simple sau deloc. Totodată, sunt cavouri construite din piatră pe care sunt aplicate picturile respective", a adăugat Chera. Specialistul a precizat că la Hypogeu, picturile sunt protejate și se păstrează exact în starea în care au fost găsite, pentru că au acoperit locul respectiv, astfel încât microclimatul să fie păstrat exact cum s-a menținut timp de 15-16 secole.

În plus, aici a fost construită o cameră tampon între exterior și interior, o baracă termoizolantă. "Astfel, am reușit să stabilizăm microclimatul, ceea ce pentru pictură este esențial, iar atât temperatura, cât și umiditatea se mențin în niște limite acceptabile. În acest fel, pictura se prezintă la fel ca în momentul descoperirii, ca în ziua de 26 februarie 1988", a subliniat el.

Întrebat despre cavou, specialistul este de părere că mormântul a aparținut unei familii înstărite, pentru că nimeni nu își permitea un astfel de cavou, cu picturi murale atât de frumoase și bine realizate. Ceea ce îi conferă, însă, acestui lăcaș o valoare cu totul deosebită este realizarea artistică a interiorului. Ca urmare, peste tencuiala care acoperă în totalitate materialul de construcție, a fost pictată în tehnica a seco, o amplă suită de reprezentări antropomorfe, zoomorfe și fitomorfe. Apoi, pe toți pereții complexului funerar sunt reprezentate mai multe chenare rectangulare simple. Totodată, inventarul funerar este reprezentat de obiectele personale cu care una dintre defuncte a fost înmormântată: un mic recipient din argint, mai multe mărgele poliedrice fațetate, două brățări din sârme răsucite de bronz, un unguentarium fusiform din sticlă, cu bulb în mijloc. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4083 secunde