Amenzi OPC

Legumele și fructele de import, vândute drept românești

338
1
Legumele și fructele de import, vândute drept românești - legume-1363928425.jpg
În plin scandal privind siguranța alimentelor pe care le consumăm, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a desfășurat acțiuni de control privind modul de respectare a prevederilor legale la comercializarea legumelor și fructelor proaspete. 

Controlul a cuprins 265 operatori economici din întreaga țară, constatându-se abateri privind legalitatea, informarea, etichetarea, modul de comercializare la 233 dintre aceștia, reprezentând 88%. 

Au fost verificate aproximativ 965 tone legume și fructe proaspete. Mai mult de jumătate din acestea nu se încadrau în prevederile legale privind protecția consumatorilor. 

Inspectorii au dispus oprirea temporară de la comercializare a peste 571 tone legume și fructe, în valoare de 1.109.000 lei, până la remedierea neconformităților constatate, oprirea definitivă și retragerea de la comercializare a 154 kg legume și fructe, în valoare de 1.300 lei, produse improprii consumului uman. De asemenea, au aplicat 256 sancțiuni contravenționale, din care 168 de amenzi contravenționale în valoare de peste 885.000 lei și 88 avertismente pentru încălcarea reglementarilor privind protecția consumatorilor. 

La Constanța, cele mai multe probleme au fost identificate în ce privește etichetarea produselor, în sensul că nu se preciza țara de origine. Practic, vânzătorul mințea cumpărătorul că produsele sunt indigene, când, de fapt, ele proveneau din import. 

"O alimentație sănătoasă este realizată prin consumarea corespunzătoare a fructelor și legumelor proaspete și de calitate. Trebuie să acordăm o atenție sporită tuturor elementelor care să stea la baza alegerii acestora: calitatea, modul de expunere, depozitarea, informațiile cu privire la țara de proveniență, preț", a declarat Bogdan Cristian Nica, președintele ANPC. 

Comentează știrea

CICI
22 martie 2013
MDA

OBLIGATI-I DLE PE CEI DIN PIETE SA PUNA ETICHETE CORECTE. VAND AIA PERE DE SUCEAVA DE M-AU CAPIAT. DE UNDE ATATEA PERE CARE SA REZISTE IARNA ? TE MINT CU NERUSINARE. IL VEZI PE VANZATOR CUM RASTOARNA DIN LADA DE IMPORT IN BAXUL DE BANANE PERE SAU MERE SAU LEGUME SI PE ETICHETA SCRIE CA AR FI DE PROVENIENTA INDIGENA. CATA NERUSINARE ! SI NIMENI NU-I AMENDEAZA ! ALTA NERUSINARE !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2145 secunde