Liber la tratamente în străinătate! Sute de constănțeni își caută alinarea peste granițe

1135
2
Liber la tratamente în străinătate! Sute  de constănțeni își caută alinarea peste granițe - fotofondcarduristrainatate1-1446826939.jpg

Articole de la același autor

Din ce în ce mai mulți constănțeni cer autorităților documente care să le permită tratamente performante în afara țării. O dovedește numărul foarte mare de cereri depuse la sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța, instituție care poate acorda inclusiv carduri europene de sănătate.

Numai pe luna octombrie a acestui an, reprezentanții CJAS Constanța au eli-berat 490 de carduri europene și 39 de certificate provizorii. Față de anul trecut, constănțenii au folosit din plin posibilitatea de a se trata în afara țării, atât în cazul deplasărilor scurte, cât mai ales în cazul în care au avut nevoie de tratamente performante, de care spitalele și medicii din țară nu dispun.

"Formularul E 112 se emite pentru două situații: pentru lucrătorii și membrii lor de familie care, după ce au dobândit dreptul la asigurarea de sănătate într-un stat membru UE, sunt autorizați de casa de asigurări de sănătate din acest stat să revină pe teritoriul statului membru UE în care își au reședința, și pentru toate persoanele asigurate și membrii lor de familie care sunt autorizați de casa de asigurări de sănătate să se deplaseze pe teritoriul unui alt stat membru UE pentru a primi acolo tratamentul adecvat stării lor de sănătate.

Pentru situația trimiterii la tratament medical, trebuie îndeplinite două condiții cumulative. În primul rând, tratamentul respectiv se regăsește printre serviciile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază de care beneficiază asigurații din sistemul de asigurări sociale din România. Apoi, a doua condiție este dacă acest tratament nu i se poate acorda în intervalul de timp necesar în țară, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei solicitante și evoluția probabilă a bolii.

Eliberarea formularului E 112 va trebui să aibă la bază și un raport medical care să ateste starea de sănătate a solicitantului. Regula generală este că acest formular se eliberează înainte de plecarea persoanei la tratamentul planificat. CJAS Constanța eliberează, într-o lună, între 2 și 5 formulare europene, în funcție de solicitări", a declarat Aurelia Rădoi, purtătorul de cuvânt al CJAS Constanța.

Sute de carduri europene, asigurarea de călătorie

Cardul European se eliberează asiguratului numai în situația deplasării acestuia pentru ședere temporară într-un stat membru al Uniunii Europene, putând fi utilizat de către asigurații din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România numai pe teritoriul Uniunii Europene. Prin ședere tem-porară se înțelege deplasarea unei persoane în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioadă de timp de cel mult 6 luni.

"În vederea eliberării cardului, per-soana asigurată va depune la casa de asigurări de sănătate la care

este luat în evidență o cerere și documente care să ateste calitatea de asigurat.

Cardul european se eliberează în termen de 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. În cazul în care circumstanțe excepționale împiedică eliberarea cardului european, casa de asigurări de sănătate va elibera un certificat provizoriu de înlocuire a cardului", a completat reprezentantul CJAS Constanța. 

Comentează știrea

Florin
7 noiembrie 2015
Urgent! Lucru la domiciliu!

Alege drumul pe care poti merge, sa devii celebru in viata. Nu conteaza cand alegi.Poate sa fie acum sau poate sa nu fie deloc. Vino sa lucrezi cu noi in echipa si nu vei avea de regretat. Mai multe detalii dupa ce trimiti"INFO" la adresa de email: [email protected]

Dmitri
8 noiembrie 2015
A

Este esențial pentru succesul tău să pui capăt deprinderii de a amâna, chiar acum! Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea "Născut pentru succes". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5594 secunde