Lup paznic la oi. Cum fentează firmele de pază și protecție statul român

578

Articole de la același autor

Experiența ultimilor ani a arătat că firmele de pază și cele de construcții sunt cele care încă mai angajează muncitori la negru, în ciuda tuturor măsurilor de sancționare impuse de Inspecția Muncii. 


Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanța a derulat, la finele lunii aprilie, o campanie privind identificarea și combaterea muncii nedeclarate și respectarea prevederilor legale privind timpul de muncă la societățile care au obiect de activitate protecție și gardă. 


"Economia de piață a dus, treptat, la creșterea numerică și la diversificarea domeniului de activitate a serviciilor de pază și protecție și astfel au fost înființate societăți specializate în paza obiectivelor, bunurilor, valorilor, precum și protecția persoanelor. Problemele ivite în economia de piață ca urmare a crizei economice au determinat pe piața forței de muncă a agenților de pază o fluctuație mare de personal", explică directorul executiv al ITM Constanța, Eugen Bola. 


Campania, organizată de altfel la nivel național, a vizat identificarea și combaterea muncii nedeclarate, verificarea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, verificarea dosarului de personal și a existenței atestatului profesional, timpul de muncă și de odihnă și salarizarea, cu garan-tarea în plată a salariului minim brut pe economie. 


"Am dorit astfel diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii din domeniul protecție și gardă a prevederilor legale, eliminarea tuturor neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare", a mai adăugat șeful ITM Constanța. 
Patroni turnați la Parchet și la Poliție 


Potrivit acestuia, inspectorii de muncă au verificat, în numai o săptămână, 41 de angajatori care își desfășoară activitatea în domeniul protecție și gardă, de pe raza județului Constanța. Controalele au avut loc atât pe timpul zilei, cât și noaptea. Dintre aceștia, 18 societăți aveau sediul social în alt județ, urmând ca finalizarea verificărilor să se facă de către inspectoratele teritoriale de muncă în raza cărora aceștia sunt arondați. 


Pentru 23 de angajatori, controlul a fost finalizat de ITM Constanța, unde opt angajatori au fost sancționați contravențional cu amenzi în valoare de 51.500 de lei. 


"Au fost depistate șapte persoane fără forme legale de angajare, din care șase la un angajator, pentru care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța. Pentru alți doi angajatori, a fost sesizat Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, deoa-rece s-a constatat inexistența Regis-trului de predare - primire a serviciului de pază", a mai spus Eugen Bola. 


Și angajații mint!
 
De asemenea, inspectorii au mai găsit situații în care contractele de muncă nu erau încheiate în formă scrisă, nu erau înregistrate în Revisal, nu se respecta timpul de muncă și de odihnă, nu se ținea evidența reală a orelor de muncă prestate de salariați sau nu se putea face dovada plății drepturilor salariale. 


"Deși în petițiile înregistrate la ITM Constanța, pe lângă alte nereguli sunt semnalate și nereguli legate de programul de lucru, în urma con-troalelor inopinate la anumite obiective de pază, salariații identificați nu declară programul real de lucru, fapt ce duce la afectarea drepturilor ce decurg din calitatea de salariat", a încheiat șeful ITM Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5405 secunde