Lupta pentru comoara de la Muzeul Topalu. Miza - milioane de euro!

2014

Articole de la același autor

Încet-încet, ne apropiem de sfârșitul lunii iunie și litigiul dintre Muzeul de Artă "Dinu și Sevasta Vintilă" din Topalu, care ține de Muzeul de Artă din Constanța, și familia moștenitoare tot nu s-a rezolvat. De ce? Pentru că fiul doctorului care a donat picturile instituției de cultură vrea cu orice preț să revoce donația părintelui său, invocând neîndeplinirea clauzelor privind donația. 


Procesul intentat în urmă cu aproximativ 12 ani tot nu a luat sfârșit. Ba dimpotrivă, acesta a fost mutat acum la Curtea de Apel Galați, medicul sperând că poate acolo i se va face dreptate. 


Directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu, a declarat, pentru "Cuget Liber", că situația este tergiversată, iar la acest moment, se află în faza în care a fost desemnat un al treilea expert pentru evaluarea lucrărilor din colecție. 


"Ei speră să găsească, până la urmă, pe cineva care să spună că lucrările nu au fost bine păstrate, dar asta este o absurditate, și, desigur,  să câștige procesul. Este adevărat că operele de artă au traversat deja  o perioadă de o sută de ani, au fost luate de la diverși medici din diferite colecții, cu mici probleme ale stării de conservare, dar ele au, în general, o stare bună. În plus, microclimatul pe care noi li-l asigurăm acolo este conform cu standardele, iar muzeul arată impecabil", a precizat criticul de artă. 
Întrebată care ar fi valoarea acestor opere ale pictorilor, managerul a declarat că aceasta este, cu siguranță, de câteva milioane de euro. 


"În urmă cu câțiva ani, făcusem niște calcule, când alta era bursa operelor de artă la acel moment. Spre exemplu, un Grigorescu ar costa cel mai mult, dar ce avem noi aici sunt lucrări frumoase, dar nu lucrări-reper pentru creația lui, pe când la Tonitza sunt. Așa că, o lucrare de-a lui poate ajunge în jur de 175.000 euro. Desigur, nu toate lucrările lui pot ajunge la asemenea prețuri, dar unele da, iar cu banii din vânzarea tuturor tablourilor s-ar strânge o adevărată avere. Oricum, piața de artă este fluctuantă și nu pot face o estimare corectă, dar este clar că avem aici o avere", a explicat Doina Păuleanu. 


Donația cuprinde 228 de opere de artă 


Mai departe, muzeografii constănțeni vor lupta pentru menținerea Muzeului de la Topalu, pentru că pierderea patrimoniului ar duce la dezmembrarea colecției și la vânzarea ei. Se pare că fiul donatorului vrea să intre, neapărat, în posesia lucrărilor și speră că va găsi pe cineva care să spună că picturile ar avea tot felul de probleme. Într-una din fișe, cea a lucrării "Margine de crâng la Balcic" a lui Nicolae Tonitza, s-a menționat în anii anteriori că o parte din carton ar fi suferit în timp deteriorări, datorită unor fluctuații mari de umiditate. 


"În prezent, nu și-a recăpătat starea perfect plană, iar retușurile, executate iluzionist, nu au structura specifică tehnicii ritocco, adecvată convențional integrărilor cromatice de acest tip, în vederea deosebirii intervenției în original", se arată în fișa întocmită de experți. 


Reamintim că doctorul Gheorghe Vintilă a donat un număr de 228 de lucrări comunei sale natale, iar acestea sunt păstrate în condiții excepționale. Muzeul este organizat în fosta locuință a părinților donatorului, dr. Dinu Gheorghe Vintilă, și prezintă lucrări de pictură ale lui Ioan Andreescu, Octav Băncilă, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza. Bineînțeles, aici pot fi admirate și sculpturi, realizate de Dimitrie Paciurea, Cornel Medrea sau grafică, aparținând lui Theodor Aman, Corneliu Baba, Nicolae Dărăscu etc. 


Lucrările prezintă, practic, școala românească modernă de artă prin lucrări de referință. Totodată, instituția de cultură îi prezintă pe toți marii creatori din perioada modernă, stăruind, însă, asupra celor pe care donatorul i-a îndrăgit și admirat în mod deosebit. Aceștia sunt creatorii din Grupul celor patru, constituit în anul 1925 și alcătuit din pictorii Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Francisc Șirato și sculptorul Oscar Han. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5159 secunde