În An Centenar, start proiectului "Marea Unire de la Marea Neagră". Ce evenimente cuprinde

795
În An Centenar, start proiectului

Articole de la același autor

Vineri, 26 octombrie, va debuta la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (MINA) proiectul "Marea Unire de la Marea Neagră".

Potrivit reprezentanților instituției de cultură, acesta este singurul proiect din Constanța desemnat câștigător de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul Sesiunii de selecție pentru manifestări/acțiuni/proiecte culturale dedicate aniversării Centenarului României.

Evenimentul este dedicat acestei mari și importante sărbători din perspectiva a trei dimensiuni (istorică, socială, artistică) și se va încheia în data de 14 noiembrie. În tot acest interval, vor avea loc o mulțime de dezbateri, mese rotunde și simpozioane, care vor ajuta la dezvoltarea unor noi platforme de cunoaștere a identității naționale, a oamenilor ce au marcat drumul spre Marea Unire, a valorilor materiale și imateriale ale României, a participării reprezentaților etniilor dobrogene la Primul Război Mondial și nu numai. Drept urmare, la sediul MINAC își vor face simțită prezența peste o sută de istorici, academicieni și cercetători, care vor susține mai multe conferințe, sub semnul Centenarului.

Cu această ocazie, va fi lansat și volumul omagial dedicat centenarului marii uniri a românilor, dar și împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România și coordonat de directorul MINA, Sorin Colesniuc.

Acest volum-mărturie a celebrării la un alt nivel a două dintre cele mai importante evenimente ale neamului se va tipări în 3.000 de exemplare, în condiții grafice deosebite, ce vor fi puse, cu titlu gratuit, la dispoziția Academiei Române, Ministerului Culturii și Identității Naționale, Primăriei Municipiului Constanța, Consiliului Județean Constanța și tuturor universităților și bibliotecilor județene și municipale din România. În perioada menționată se vor derula alte două evenimente realizate printr-o premieră culturală pentru Constanța: o expoziție de ii și obiecte artizanale, care se va deschide în data de 26 octombrie și se va închide în data de 14 noiembrie, găzduită tot de muzeu. Expoziția se va numi "Ia - Zbor Centenar" și va include expunerea artistică a peste 50 de ii cu valoare patrimonială, a unei colecții de fotografii de la sfârșitul veacului al XIX-lea - început de secol XX, precum și albume de fotografie, cusături și alte piese țărănești din perioadă.

Pentru a prezenta mai spectaculos și pentru a face informația mai accesibilă în ce privește importanța Dobrogei în Primul Război Mondial, a fost realizat și un documentar inspirat din viața etniilor dobrogene în acea perioadă, precum și participarea și implicarea lor în luptele pline de eroism de pe aceste pământuri. Filmul este produs de regizorul constănțean Toma Enache.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4794 secunde