GALERIE FOTO / Povestea Șarpelui Glykon, statuie unică în lume

3700

Articole de la același autor

În primăvara anului 1962, cu prilejul săpăturilor realizate pentru construirea unui bloc de locuințe în perimetrul fostei gări a orașului Constanța, a fost descoperit un depozit de opere sculpturale ce conținea 24 de statui și basoreliefuri de marmură. Inițial, un muncitor a descoperit capul unei statui feminine, iar după ce au fost anunțați arheologii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (MINAC), a fost efectuată o cercetare sistematică de salvare. 


"Acolo s-a săpat o secțiune cu lungimea de șase metri și o lățime de patru metri, în jurul statuii descoperite. Pe măsură ce secțiunea s-a adâncit, arheologii au descoperit și alte statui de marmură. În total, sunt zece statui și 13 basoreliefuri reprezentând divinități, dar și un altar de mici dimensiuni. Au fost identificate următoarele zeități: Fortuna cu Pontos, Cybela, Bacchus, Mercur, Esculap, Isis, Diana, Selene, Hecate, Grațiile, Nemesis, Dioscurii, Cavalerul Trac și Mithras. Împreună cu acestea, a fost descoperit și un șarpe încolăcit, cu un cap fantastic, așezat pe un soclu circular, aflat într-o stare de conservare foarte bună. Șarpele are cap de ovină, ochi ficși asemănători unui câine de pază, urechi și plete umane, corpul acoperit cu solzi și coada terminată cu un smoc de păr. Înălțimea statuii este de 66 cm, iar diametrul soclului este de 50 cm. Lungimea șarpelui este de 476 cm. Capul este susținut de o bară lucrată în spirală, cu lungimea de 8,5 cm", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul MINAC, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc. 


Despre cultul șarpelui, se știe că ar fi de origine orientală, însă, în mitologia greacă, șarpele apare în mai multe ipostaze: independent, ca atribut al unor divinități sau ca o formă pe care o pot lua unele divinități. 


Spre exemplu, zeul Glykon a fost adorat ca un nou Esculap începând cu jumătatea secolului al II-lea p. Chr. Șarpele era considerat a fi protectorul locurilor sfinte. 


"Măreția șarpelui descoperit la Constanța, precum și privirea sa severă și neclintită îl plasează în categoria șerpilor adorați ca divinități binefăcătoare. Statuia a fost realizată în a doua jumătate a secolului al II-lea p. Chr. sau la începutul secolului al III p. Chr. Sculptura este de o finețe și o minuțiozitate de execuție deosebite și este cea mai importantă statuie din tezaurul descoperit. Artistul a înscris șarpele în liniile unei scheme geometrice clasice, fapt ce confirmă păstrarea vechilor tradiții ale artei elene. Cercetătorii sunt de părere că această lucrare, unică în lume, a fost realizată într-un atelier al cetății Tomis", a completat directorul MINAC. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6647 secunde