Arhitect de suflete sincere. "10 vine doar din interior. Altfel, nu există!"

10748

Articole de la același autor

Coralia Chendru este, cu siguranță, un exemplu de urmat pentru foarte mulți tineri din ziua de azi. Dacă, în urmă cu trei ani, tânăra a reușit performanța de a-și încheia studiile la Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu" ca șefă de promoție, cu media 10, și apoi a promovat examenul de definitivat cu același calificativ, iată că, luna aceasta, ea a obținut aceeași performanță, fiind declarată cea mai bună studentă a Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității "Ovidius".

Am întrebat-o pe Coralia Chendru ce înseamnă pentru ea meseria de educator, mai ales că, de când a terminat liceul, lucrează la o grădiniță din Constanța.

"Fără îndoială, grădinița este o perioadă esențială în dezvoltarea academică a copilului. Este prima etapă oficială de instruire, iar educatoarea, prima persoană care va da startul formării și învățării într-un mediu organizat. Cu ce? Cu două mâini care să îi deschidă copilului calea spre cunoaștere, cu doi ochi care să exprime blândețe și cu o voce menită să transmită încredere și siguranță. Cred că a fi educatoare nu înseamnă doar a educa, ci, mai presus de toate, înseamnă a simți. Să te joci, să te bucuri, să râzi, să construiești mediul educațional cel mai potrivit pentru fiecare copilaș în parte, în funcție de ritmul propriu de dezvoltare, de particularitățile individuale ale copilului, să ai imaginație, să fii creativ, să motivezi și să inspiri sunt cerințe esențiale ce trebuie să se regăsească în personalitatea oricărui educator", a declarat Coralia, pentru "Cuget Liber".

Ea spune că, în ultimii trei ani, s-a bucurat de prima grupă de copii, dar și de părinții acestora, care fac acum parte din familia ei, mai ales că i-au acordat încrederea necesară, asta în ciuda faptului că avea, ca experiență, numai patru ani de Colegiu Pedagogic.

Un mediu fără pedepse și recompense

"M-am străduit, în acești ani, să le ofer nu doar informații, ci să îi determin și pe ei să le descopere singuri. Pentru că mai târziu vor petrece foarte mult printre oameni, m-am preocupat mereu să îi învăț ce înseamnă cinstea, dreptatea, toleranța, empatia, altruismul, dar, cel mai important, le-am insuflat încredere. Îmi doresc pentru ei o continuare a mediului educațional, un mediu școlar prietenos, în care să se simtă în siguranță, care să le ofere șansa de a spune ce simt și ce gândesc, un mediu care să investească în ei pentru viitor, un mediu în care să se abordeze modern programa, să se pună preț nu atât pe cunoștințe, cât mai ales pe abilități și atitudini, un mediu care să le stimuleze motivația intrinsecă. Totodată, îmi doresc pentru ei un mediu fără pedepse și recompense, un mediu în care fiecare situație de evaluare să fie privită ca încă o oportunitate de învățare, un mediu în care să se simtă valorizați, apreciați și în care să fie fericiți. Sigur, pot să anticipez în ce măsură se vor regăsi aceste temeiuri în experiența lor de școlari, însă eu sunt convinsă că vor face față tuturor cerințelor care îi așteaptă pentru că ei deja cunosc rețeta de succes. Trebuie doar să fie ei înșiși, să adauge bunul simț, dorința de a cunoaște, ca mai apoi să combine totul cu ambiția de a fi, mereu, printre cei dintâi. Îmi rămâne, totuși, speranța că vor avea parte de acele cadre didactice dedicate, pasionate, care să iubească ceea ce fac, care să le observe calitățile și să îi ajute să le pună în valoare. Așa cum am avut și eu, la rândul meu, dascăli de excepție cărora le datorez o parte importantă din formarea mea ca om, ca viitor specialist în domeniul educației", a explicat tânăra educatoare.

Bucuria din privirea copiilor, confirmarea lucrului bine făcut

Am întrebat-o ce ar face dacă ar avea șansa de a lua-o de la capăt, dar a continuat prin a spune că este atât de minunat să fii educatoare, arhitect de suflete sincere, încât bucuria din privirea copiilor este cea mai frumoasă confirmare a lucrului bine făcut. Desigur, recunoaște că nu este o meserie ușoară, însă, cu siguranță, este cea mai frumoasă dintre toate câte există.

"În fond, ce lucruri frumoase se obțin fără efort? Cu aceleași satisfacții și trăiri, aș lua-o oricând de la capăt. La final, închei cu câteva cuvinte ale unei doamne speciale pe care o prețuiesc din tot sufletul: «10 vine doar din interior. Altfel, nu există!»", a adăugat tânăra educatoare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4166 secunde