O femeie din Cernavodă reclamă:

"Mama mea a murit la Terapie Intensivă, legată de mâini și de picioare, iar asistenta se juca pe calculator"

4836
3
Secția de Terapie Intensivă reprezintă "nucleul central al activității medicale, în orice spital care tratează pacienți cu suferințe acute", ca să cităm din "Reglementările privind activitatea de anestezie și terapie intensivă", după care este coordonată activitatea în toate secțiile cu acest specific din țara noastră. Mai mult, se arată în același act normativ: "îngrijirea pacienților în secția de ATI (n.r. anestezie și terapie intensivă) este la cel mai înalt nivel posibil, necesitând un suport uman și tehnic fiabil și performant".
La Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, partea privind suportul tehnic este asigurată: există 30 de monitoare, 15 ventilatoare, iar paturile, speciale pentru pacienții aflați în stare critică, au fost achiziționate anul trecut. Rudele bolnavilor reclamă însă atitudinea și modul în care înțeleg să-și facă treaba cadrele medicale din secția respectivă. "Mama mea a murit în STI, legată de mâini și de picioare, iar asistentele și infirmierele m-au jignit de fiecare dată când apelam la ele să o ajute", și-a început povestea, înlăcrimată, Gabriela Checiu, din Cernavodă, când a pășit în redacția "Cuget Liber".

Asistenta se juca pe calculator
Maria Checiu a lucrat, peste 30 de ani, în sistemul sanitar, fiind asistentă-șefă în Spitalul Orășenesc Cernavodă, iar la 58 de ani și-a găsit sfârșitul, pentru că același sistem sanitar pe care l-a deservit întreaga viață nu a răsplătit-o cu nimic. În luna martie 2009, femeia a fost operată de piatră la bilă, fiind atenționată că există posibilitatea ca afecțiunea să recidiveze. Periodic, s-a prezentat la consult la dr. Eugen Dumitru, a urmat tratamentul prescris și a efectuat analizele cerute de specialist. În ciuda investigațiilor - incomplete, după cum reclamă fiica pacientei - medicul nu a depistat că bolnava a dezvoltat cancer la pancreas și apăruse o nouă piatră, în canalul coledoc (prin care se varsă fierea în duoden). Afecțiunile au fost depistate când erau deja avansate. Pe 21 decembrie, bolnava a fost supusă unei intervenții chirurgicale, iar apoi internată în Secția de Terapie Intensivă. "Nimeni de la STI nu are grijă de pacienții internați acolo, trebuia să mă furișez pentru a-i da apă mamei, pentru că nimeni nu o făcea, le-am dat bani ca să mă lase să intru. Într-o noapte, monitorul la care era conectată mama țiuia, iar toate asistentele erau undeva la capătul Reanimării, nu venea nimeni. Am strigat, iar o asistentă înaltă, cu părul alb, căreia îi dădusem șpagă pentru a avea grijă de mama, a țipat «Mamaie, nu mai plânge că o dau afară pe fiica ta!». Am rugat-o să-i dea ceva de inimă, dar ea m-a dat afară. După 10 minute m-am furișat înapoi, iar mama plângea după o pastilă de inimă. În cabinetul asistentelor, respectiva asistentă se juca pe calculator, iar când i-am cerut, din nou, să-i dea o pastilă, m-a întrebat dacă nu am somn. Dacă am văzut că e nerușinată, am luat o pastilă de nitroglicerină din poșeta mamei și i-am dat-o", a povestit Gabriela Checiu.

Pacienta - îngrijită contracost
A doua zi, la prima oră, femeia i-a povestit întâmplarea medicului-șef Gheorghe Nicolae. Răspunsul primit: "Mi-a spus că bine am făcut că i-am dat mamei pastila cu nitroglicerină", a continuat, plângând, fiica pacientei.
Acesta nu a fost, din nefericire, singurul incident care nu le face cinste cadrelor medicale. "Le rugam să îi așeze capul mamei, pentru că se sufoca, să-i schimbe cearșaful pentru că era udă deja de la atâta stat în pat, iar ele îmi vorbeau urât. Dacă le dădeam bani, se uitau la ea câteva minute, după care profitau că ușile secției erau închise și nu puteam vedea cum neglijează pacienții. Mi s-a întâmplat, într-o sâmbătă seara, când ploua, ca o asistentă să mă trimită să caut pe la farmacii Betalog fiole, pentru că ele nu mai aveau. Am cerșit o fiolă de la Cardiologie, dar când m-am întors, asistenta îi dăduse deja mamei, chipurile găsise o fiolă între timp", ne-a mai declarat femeia.

Conducerea spitalului a demarat o anchetă
Pe 28 decembrie 2009, Maria Checiu a murit, "legată de mâini și de picioare", a arătat, îndurerată, fiica ei - așa se obișnuiește, ne-a spus ea, în STI, pentru ca pacienții să nu se deconecteze de la aparate atunci când se mișcă.
Faptele reclamate de Gabriela Checiu au ajuns și în atenția conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. Dr. Dan Căpățână, managerul spitalului, ne-a declarat că a fost demarată o anchetă pentru verificarea acuzațiilor, urmând să se stabilească ce măsuri vor fi luate.

"Nu vreau să-i dau în judecată, nu vreau nimic de la ei, ci doar să arăt prin ce a trecut mama mea, ce urât s-au purtat asistentele și infirmierele, cum medicul nu a investigat-o suficient, deși le-am dat și bani. Le dădeam câte 10 lei, pe fiecare tură. Nu-mi pare rău că le-am dat, eu am vrut ca mama să se facă bine" - ne-a spus Gabriela Checiu.

Comentează știrea

Flori
5 septembrie 2011
Terapie intensiva

Este foarte adevarat,in tot ceea ce s-a scris in acest articol.Tatal meu,a murit cu zile tot datorita neglijentei cadrelor medicale.Sambata pe data de 20.08.2011,ora 13,era bine,insa sambata noaptea s-a instalat insuficienta renala acuta si fiind si weekend,nimeni nu a luat nicio masura sa reduca efectul devastator al IRA.Doctorul nefrolog a catadicsit abia luni pe data de 22.08.2011,ora 14,sa-l vada si sa ne comunice ca nu mai este nimic de facut si cel mai bine pt.tatal nostru ar fi sa-l externam la cerere,sa moara pe perna lui.Este adevarat ca nici apa nu li-se da pacientilor.Tatal meu avea gura uscata si buzele fripte de sete,din sticla de 500 ml,nimic nu i-au dat.Nu stiu cum,de au o inima asa de piatra in fata durerii pacientilor.Oare aceste cadre de la terapie intensiva,nu au persoane dragi?!...ce ar simtii aceste cadre medicale cand persoanelor,lor dragi li s-ar intampla asa lucruri rele?

guest
20 iulie 2014
HALAL medici, criminali in serie

este adevarat tot ce se scrie in acest articol. Cei de la TeRAPIE INTENSIVA sunt criminali, leaga pacientii de maini si de picioare, ii sedeaza chiar daca sunt cardiaci, nu au grija de ei deloc. Se moare cu zile acolo, iar animalele in halate albe nu patesc nimic. Acest incompetent de Capatana, impreuna cu sefa de la ATI Badarau Victoria, ar tb dati afara , sa li se ridice dreptul de practica!!. Este incredibil ce se petrece in spatele usii la ATI. Va doresc tuturor javrelor penale de la ATI sa sfarsiti precum bolnavii de care va bateti joc, insetati, in dureri, legati, batjocoriti!!

adrian
20 iulie 2014
spagari

Daca vreti sa traiti, ocoliti Spitalul Mortii -Spitalul Judetean Constanta si Sectia Terapie Intensiva, Valea PLangerii plina de spagari si lepre care sunt din pacate medici sau personal auxiliar.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6101 secunde