Marea Neagră a fost considerată prea mult timp "o ladă de gunoi"

1403
Marea Neagră a fost considerată prea mult timp

Articole de la același autor

Fiecare persoană contribuie la generarea de deșeuri, de la simplele ambalaje ale ciocolatelor mâncate, până la electronicele uzate sau molozul rezultat în urma construcțiilor. Un prim pas spre un mediu mai curat este conștientizarea faptului că deșeurile trebuie colectate selectiv și reciclate. Acesta este mesajul pe care îl vor transmite, în luna august, voluntarii proiectului Mișcarea de Reciclare turiștilor aflați pe litoralul românesc.

Statisticile prezentate de reprezentanții Mișcării de Reciclare arată că un român consumă, anual, în medie, 60 de kilograme de materiale de ambalat. De altfel, 60% dintre deșeurile de ambalaje provin de la cetățeni, iar 40% sunt generate de industrie. "Doar 1% din gunoiul din România se reciclează, iar restul ajunge fie la groapa de gunoi, fie direct pe dealuri, în ape, pe maidane sau trotuare", a arătat Ana Maria Duțu, managerul proiectului Mișcarea de Reciclare, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată ieri.
Pentru a conștientiza românii privind importanța reciclării, agenția Roddia Concept a realizat proiectul Mișcare de Reciclare și a pornit prin țară. Începând cu 11 iunie, campania a trecut prin București, Galați, Iași, Târgu Secuiesc, Predeal, Cluj, Brașov, Craiova și Târgu Mureș, iar începând de ieri se află pe litoral, unde vor rămâne până la sfârșitul lunii august.

Partea distractivă a reciclării
În perioada 12 - 16 august, voluntarii Mișcării de Reciclare merg prin campinguri și oferă turiștilor saci menajeri și pet-uri preforme, pentru a fi folosite ca scrumiere de buzunar. Apoi, week-end-urile 14 -16 august, 21 - 23 august și 28 - 30 august vor fi destinate copiilor. "Ne jucăm cu copiii, în tonul reciclării, în Eforie Nord. Prin concursuri și jocuri pe teme de reciclare și ecologie, prin premii eco, vom încerca să explicăm copiilor de ce trebuie să reciclăm și cum îi învățăm și pe alții să o facă", a adăugat Ana Maria Duțu. Pe 21 august, în parteneriat cu Animal Planet, vor fi "construiți" delfini, balene și crocodili din nisip, "pentru a protesta împotriva deversării de deșeuri în mare".
Pe parcursul campaniei, copiii vor fi învățați să facă origami, brățări și alte lucruri din materiale reciclabile, iar adulții vor afla care este impactul deșeurilor asupra mediului.

Mediul marin este, și el, o victimă
Prezent la conferința de presă, Alexandru Bologa, director științific la Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Marină "Grigore Antipa", a atras atenția asupra faptului că "ecologizarea ne duce tot timpul cu gândul la mediul terestru, dar și mediul marin este o victimă". "Marea Neagră a fost considerată, mult timp, o ladă de gunoi. Dar nu putea să protesteze. Materialele de construcție erau aruncate în mare, cu nonșalanță, fără să se țină cont de contribuția lor la tulburarea apei. La fel s-a întâmplat și cu fierul vechi. Au fost propuneri, chiar ale unor mari companii, carcasele de mașini să fie aruncate în mare. Dar în urma ruginirii și corodării, fragmentele care ajung la mal pot periclita sănătatea. Acum sunt aruncate materialele plastice, deși s-a tot atras atenția că nu sunt biodegradabile", a subliniat omul de știință.
Reprezentanții Mișcării de Reciclare speră ca în urma informării cetățenilor, "la presiunea acestora, autoritățile locale și centrale să reacționeze, implicit cu o preocupare mai activă față de problematica de mediu".

Pubele pentru colectarea selectivă puține, iar educație deloc
La nivelul Constanței, măsurile luate sunt firave. În municipiu au fost montate câteva pubele pentru colectarea selectivă, în zone precum Casa de Cultură sau Abator, dar sunt prea puține comparativ cu numărul de locuitori. Petrică Munteanu, șeful Direcției Relații Internaționale și Organizare Evenimente din cadrul Primăriei Constanța, susținea, ieri, cu ocazia lansării campaniei la malul mării, că autoritățile locale "au început să monteze pubele pentru colectarea selectivă a deșeurilor, dar rămâne problema educației oamenilor". Cât privește însă o implicare activă a primăriei pentru derularea unor programe de educare a populației, directorul a susținut că "suntem împiedicați de normele legale". Drept urmare, gunoiul zace, în continuare, în grămezi "neorganizate", cum le-a descris Petrică Munteanu, pe la colțuri de blocuri.
Potrivit comunicatului de presă remis de organizație, campania este organizată "sub patronajul Ministe-rului Mediului". Însă, potrivit Anei Maria Duțu, patronajul ministerul de resort nu înseamnă nici suport material, nici financiar, ci doar "sprijin". "Proiectele pe care le abordăm sunt în concordanță cu ceea ce trebuie Ministerul Mediului să aplice, iar reprezentanții ministerului le sprijină", a declarat managerul de proiect. Intenția organizatorilor este ca Mișcarea de Reciclare să devină primul proiect național de educare a publicului larg în vederea reciclării, fie că este vorba de ambalaje, electronice sau alte tipuri de deșeuri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5288 secunde